Kötéltánc

| 2002. 04. 04., 01:18 | Frissítve: 2002. július 15., hétfő 11:16

h i r d e t é s
Ha Kövér László tényleg "kötelet ajánlott az ország felének, azoknak, akik nem tudnak örülni a kormány sikereinek és akiknek más a véleményük" (Kovács pártelnök, MSZP), esetleg azt javasolta, hogy "akasszák is fel magukat azok, aki nem értenek egyet a Fidesszel" (Kuncze pártelnök, SZDSZ), akkor ez még Kíméletlen Bajszos Embertől is megdöbbentő durvaság. Ha nem igaz, akkor az ellenzék sumákol, vaklármáz (készít hátborzongató reklámfilmet és hív össze gyűlöletbeszéd-ellenes tüntetést).

Az ügy azzal kezdődött, hogy Tóth Károly MSZP-s országgyűlési képviselő bejelentette, hogy jelen volt Kövér László "Egely György-ábrázolások a középkori Magyarországon" című békéscsabai előadásán, ahol a fideszes ideológus a budapesti olimpia kapcsán a következőket mondta: "Sokan vannak ma Magyarországon, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek és sikereinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találtak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat. Ezzel nagy szolgálatot tennének, mert nélkülük könnyebben és hamarabb tudnánk megoldani a feladatainkat."

Tóth beszámolóját azóta - bár az eseményen ott volt úgy 150 Egely-rajongó civil és több újságíró - senki sem erősítette meg. Az MSZP bezzeg annyira hisz Tóthnak, hogy reklámfilmet rögtönzött, amelyben egy mélakóros kislány olvassa fel - hangjában rettegéssel - Kövér állítólagos szavait az MSZP-s honatya tolmácsolásában, majd anyukáját kérdezgeti, hogy anyus érti-e, de anyus nem válaszol, mert azt figyeli, ahogy addig színes leánya fekete-fehérré változik, ami nehéz pillanat lehet egy szülő életében.

Nem sokkal később előkerült egy hangfelvétel, amelyet a rettegett bajszos ember szombathelyi fellépésén készítettek. Ezen is van kötél, gerenda, szög, de a szöveg értelme lényegesen eltér az MSZP által felkarolt változatétól: "Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk."

Kövér mondatai durvák, mi több: embertelenek, hiszen nem empatikus dolog azt állítani, hogy tehetségtelenül nem is érdemes élni. Ezzel megalázza a többi tehetségtelent és a tehetségtelenek baráti körét, plusz szimpatizánsait. De semmiképpen sem állítja, hogy aki nem fideszes, vagy nem ért egyet a kormány céljaival, az dögöljön meg.

Az ifjú baloldaliak és a szabad demokraták Új Generáció frakciója azután hirdették meg a tüntetést, a két pártelnök azután nyilatkozta, amit, s hogy a hangfelvétel nyilvánosságra került.

Azzal, hogy egy jól érthető mondatfüzérről teljes nyugalommal állítják, nem azt jelenti, amit nyilvánvalóan jelent, ugyanannyira hülyének nézik az ellenfelet és a választókat, mint a kormánypártok, amikor halálos cinizmussal képesek bemondani a kamerába, hogy a minisztériumok nem a kampány miatt hirdetnek többet, mint korábban. Nyilván nem, hiszen a minden csatornán tízpercenként leadott Széchenyi-terves filmekben semmiképpen sem kampányüzenet a "Jó kezekben az ország" mondat.

A peches ellenzéknek ráadásul kár volt elfideszesedni és Kövér szájába adni Tóth Károly szavait - ami furcsa jelenet lehet, ha megpróbáljuk úgy igazán plasztikusan elképzelni - hiszen a fejlett arcszőrzetű ideológus szerdán azt MTI szerint azt mondta egy fórumon, hogy: "április 7-én és 21-én nemcsak két párt, nemcsak két program és két kormányzati teljesítmény között választ az ország, hanem két különböző szemlélet, két különböző attitűd között is", amelyek közül "az egyik az emberben lévő rosszra kíván politikai tőkét alapítani, a másik azonban az emberben lévő jóra." Kövér aztán kivágta, hogy "a mi utunk kockázatosabb és nehezebb, de nemcsak a jobbik, hanem az egyetlen emberhez méltó", amire viszont már tényleg lehet tüntetést szervezni, feltéve, hogy az oly' sokat tűrt baloldali demonstrálók nem lázadnak fel Bródy János monopolhelyzete ellen, Komár Lászlót követelve a pódiumra.

h i r d e t é s

Bookline

 

OnGo beszámolók

 

Honfoglaló