Ûrkutatás

Vége az orosz űrturizmusnak

| 2009. 01. 23., 14:08 | Frissítve: 2009. január 23., péntek 14:15

Rövidesen elkészül a Nemzetközi Űrállomás, háromfősről hatfősre hízik a legénység, így nem lesz több hely az űrturistáknak.

h i r d e t é s

A gazdag üzletembereknek kapóra jött a Roszkozmosz pár évvel ezelőtt bevezetett szolgáltatása: az orosz űrügynökség egy komolyabb összegért hajlandó volt felvinni őket az űrbe. Az ár folyamatosan változott, de mindig több tízmillió dollárról volt szó, amit viszont szívesen fizettek ki a tehetősebbek, hiszen más esélyük nem volt az űrbe jutni.

Rövidesen viszont ez a kapu is bezárul, a Roszkozmosz ugyanis bejelentette, hogy még a tavasszal megszünteti az űrturizmust. A Nemzetközi Űrállomás ugyanis rövidesen eléri tervezett méretét, így már alkalmas lesz arra, hogy az eddigi háromfős helyett hatfős legénységnek adjon szállást és energiát. Ezért aztán az űrhajósokat szállító Szojuz összes ülése foglalt lesz, nem lesz mód arra, hogy magukkal vigyenek egy fizető potyautast.

A 2006-ban az űrt megjárt Anousheh Ansari a Wired magazinnak úgy nyilatkozott az utazás után, hogy a legnehezebb rész az volt, amikor elindultak visszafelé. „Ekkor fogod fel, hogy talán sosem térsz vissza ide”, mondta, de talán nem is tudta, hogy pár év múlva valóban megszűnik a lehetőség.

A polgári űrrepülés azért nem tűnik el teljesen, hiszen a Virgin várhatóan rövidesen elindítja saját űrjáratát lényegesen kedvezőbb áron, viszont az utasok nem napokig, csak öt percig élvezhetik majd a súlytalanságot.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló