Ûrkutatás

Űrsétát tettek az ISS űrhajósai

| 2008. 12. 23., 10:01 | Frissítve: 2008. december 23., kedd 10:34

Öt és fél órás űrsétát tett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) Michael Fincke amerikai és Jurij Loncsakov orosz űrhajós kedd hajnalban - közölte a Moszkva melletti Koroljovban lévő repülésirányító központ szóvivője, Valerij Lindin.

h i r d e t é s

Fincke, az űrállomás parancsnoka és Loncsakov, akik október óta laknak az űrállomáson, most karbantartási és tudományos munkákat végeztek a nyílt űrben. Elsőként Fincke hagyta el a Pirsz dokkoló egységet. Első feladata az volt, hogy kijavítsa az űrállomás körüli elektromágneses teret mérő Langmuir szondát. Az űrállomás körüli elektromágnessesség ingadozása már kétszer okozott kellemetlenségeket: 2007 októberében és 2008 áprilisában észleltek problémákat a Szojuz űrhajók landolásakor a megzavart navigáció miatt.

Ezt követően az űrhajósok leszerelték és a visszavitték az űrállomásra a második Bioriszk konténert a benne lévő mikroorganizmusokkal, majd a a Zvezda modulban helyeztek el felszereléseket két tudományos kísérlethez. Az űrhajósok feladata volt még a Progressz teherűrhajó antennájának lefényképezése, amely nem nyílt ki rögtön a földkörüli pályára helyezés után. Az űrsétát 6 óra 10 percesre tervezték, de a két asztronauta végül öt és fél óra alatt végzett a feladataival. Loncsakovnak ez volt az első, Fincke-nek pedig az ötödik űrsétája.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló