Ûrkutatás

A Tejútrendszer szíve infravörösben

| 2009. január 15., csütörtök 18:53

Újabb fantasztikus részletességű kompozíciót köszönhetünk a veterán Hubble űrtávcsőnek, igaz, a felvétel elkészültéhez most a Spitzer is hozzájárult – számol be a NASA legújabb eredményeiről a hírek.csillagászat.hu portál.

h i r d e t é s

A Tejútrendszer középpontjának 300x115 fényéves térségét láthatjuk a kompozit infravörös képen. A csillagvárosunk centrumáról készült panoráma az eddigi legélesebb felvétel a néhány mikronos hullámhosszakon. A Hubble NICMOS (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer, azaz közeli infravörös kamera és több-objektum spektrométer) műszerének felbontása lehetővé tette a mindössze húsz Naprendszer méretű részletek feloldását a 26 ezer fényévre lévő régióban. A NICMOS mozaikja 144 Hubble-keringés alatt készült 2304 egyedi kép felhasználásával, 2008. február 22 és június 5 között. A kép színeit a Spitzer IRAC (Infrared Astronomy Camera, azaz infravörös csillagászati kamera) műszerével készült archív felvételek adják a különböző hullámhosszakon.

A Tejútrendszer középső tartománya a Hubble és a Spitzer adatainak felhasználásával (forrás: NASA).

Galaxisunk középső területeit sűrű por- és gázfelhők takarják el a látható tartományban, infravörösben viszont feltárulnak a részletek: örvénylő struktúrák, nagytömegű csillagok, fiatal csillaghalmazok, világító gázfelhők és sötét porfelhők egyvelege. A mágneses tér terelheti a plazma anyagát a bal felső sarokban lévő Arches vagy Ívek halmaz felé, míg a bal alsó sarokban látszó Quintuplet vagy Ötös halmazból áradó nagy energiájú csillagszelek erodálják a csillagközi anyagot, kialakítva ezzel a hatalmas oszloppilléreket. A Tejútrendszer közepét jelölő Sagittarius A-t övező központi halmaz masszív csillagai a jobb alsó sarokban láthatóak. Meglepő eredmény, hogy a halmazokon kívül is, azokkal nem társulva is számos nagy tömegű csillagot figyeltek meg a szakemberek, ami egyelőre még magyarázatra szorul.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló