Ûrkutatás

Márciusban megint az űrbe megy Charles Simonyi

| 2009. 01. 12., 15:30 | Frissítve: 2009. január 12., hétfő 15:38

Március 25-én induhat második űrutazására Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember, aki elkezdte a felkészülést a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban. Charles Simonyi ötödik űrturistaként 2007. április 7-én utazott először a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-10 fedélzetén.

h i r d e t é s

Jurij Gidzenko, az űrhajósok csillagvárosi felkészítő-központjának helyettes vezetője szerint Charles Simonyi dublőrje, Esther Dyson már decemberben elkezdte a speciális felkészülést. Mivel Charles Simonyi rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal, csupán fel kell frissítenie ismereteit, és fel kell készülnie a kísérletekre, amelyeket az űrállomáson folytat majd.

A Space Adventures cég, amely az orosz űrhajózási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal kötött szerződés szerint 1999 óta szervezi az űrturisták utazásait, még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a március 25-én startoló Szojuz TMA-14 űrhajó fedélzetén a harmadik hely Charles Simonyié lesz. Ennek alapján a 60 éves szoftvermilliárdos nemcsak az űrutazásainak száma és a kozmikus turistáskodásra fordított összeg alapján állít fel rekordot, hanem ő lehet az utolsó nem professzionális űrhajós is. Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz vezetője korábban ugyanis bejelentette, hogy Oroszország az elkövetkező években beszünteti az űrturisták fogadását. A Szojuz űrhajókon ugyanis évekre előre szét van osztva minden hely az ISS-t üzemeltető országok professzionális űrhajósai és csillagászai között. Az összes hely elkelt annak ellenére, hogy a jövőben Oroszország évente nem két, hanem három Szojuz-űrhajót indít a Nemzetközi Űrállomásra.

Szergej Kosztyenko, a Space Adventures oroszországi képviseletének vezetője szerint viszont még nem dőlt el véglegesen a kérdés. Véleménye szerint minden egy kiegészítő Szojuz-űrhajó megépítésétől függ, ami egyszerre két űrturistát szállíthatna az űrállomásra. A Space Adventuresnek köszönhetően eddig hat űrturista látogathatott az ISS-re: Dennis Tito (2001), Mark Shuttleworth (2002), Gregory Olsen (2005), Anousheh Ansari (2006), Charles Simonyi (2007) és Richard Garriott (2008). Simonyi az első űrturista, aki másodszor megy az űrbe.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló