Ûrkutatás

Simonyi: A Föld jobban néz ki, mint a képeken

| 2007. 04. 13., 07:33 | Frissítve: 2007. április 17., kedd 13:30

Péntek hajnali negyed kettőkor újra amatőrrádiós kapcsolatot létesített a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Charles Simonyi Magyarországgal. A magyar származású űrturista hat diák kérdésére válaszolt. Elmondta például, hogy a Föld „óriási, gyönyörű, kékszínű”, illetve hogy meg van támasztva az ágya, mert zavarta a fejébe szálló vér. Kiderült az is, hogy kicsit fáj a háta, hogy az általa tesztelt Pille műszer jól teljesít, és hogy a fedélzeten lévő baktériumok vizsgálatával is foglalkozik.

h i r d e t é s

„Ma hajnali 01.15-kor sikeres kapcsolatot létesítettünk a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival. Hat diák kérdésére válaszolt, a diákok élőben tették fel neki a kérdéseiket” – tudta meg az Index Bacsardi Lászlótól, a kapcsolatfelvétel szervezőjétől. A Puskás Tivadar Távközlési Technikumból élő amatőrrádiós kapcsolat során a magyar űrturista a technikum tanulói és a Természet Világa című lap középiskolások számára kiírt pályázatának díjazottjai által feltett egy-egy kérdést válaszolta meg.

Olyan a Föld, mint a képeken?

A péntek hajnali űrbeszélgetés körülbelül nyolc percig tartott. A felvételen tökéletesen hallható, amint a Puskás Technikum rádióklubja felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Űrállomással, majd a diákok egyenként felteszik kérdéseiket.

Magyari Dóra: Hogyan érzi magát a súlytalanságban?
Molnár Gyula: Hogy működik a magyar Pille műszer? (Ezt a műszert próbálja ki Charles Simonyi az Űrállomáson)
Somogyi Tímea: Milyen érzés az Űrállomásról letekinteni a Földre? Tényleg úgy néz ki, mint a képeken?
Petz Erika: Milyen kísérleteket végez el az Űrállomáson?
Sas Péter: Elégedett-e az űrállomáson lévő fedélzeti számítógép operációs rendszerével?
Fekete Soma: Melyik könyv vagy személyes tárgy volt nagy hatással Önre szakmai karrierje során?

A kérdésfeltevések után Simonyi sorban, mindre válaszolt, a diákokat keresztnevükön szólítva. Elmondta, a súlytalanság már nem zavarja, az ágyát megtámasztotta, hogy alvás közben ne szálljon a fejébe a vér. A sugárzásmérő Pille műszerekről is beszélt, amelyek rendeltetésszerűen működnek, a mérőfejeket a terv szerint el tudta helyezni az állomáson. Az egyik eszköz mindig a zsebében van, a többit különböző helyeken állította fel.


Katt!

Orvosi kísérletekkel is foglalkozik

A Föld szerinte „jobban néz ki, mint a képeken, óriási, csendes, gyönyörű és kékszínű”. Simonyi elmondta azt is, hogy az éjjeli villámokat nagyon érdekesnek tartja, ugyanis azok rendkívül nagy területen ívelnek át. Néha városokat is lát, és azt reméli, hétvégén több ideje marad a nézelődésre. Az állomáson végzett kísérletekre is kitért, elmondta, hogy a sugárzásmérésen kívül orvosi kísérletekkel foglalkoznak: a vérszegénységet és az űrben jelentkező hátfájást vizsgálják. „Nekem is fájt a hátam egy kicsit, de most, ma éppen nem” – mondta Simonyi, majd hozzátette, félvezetők űrbeli romlását is ellenőrzik, illetve a fedélzeten lévő baktériumok nyilvántartásával is foglalkoznak. Az operációs rendszerrel kapcsolatos kérdésre válaszolva kitért a fedélzeten futó Linuxos rendszerre, illetve arra, véleménye szerint az örök Windows-Linux harc helyett a programozóknak inkább a jó minőségű szoftverek kidolgozásával kellene foglalkozniuk.

A szakmai előmenetelére nagy hatással lévő személyként Zsombok Zoltánt nevezte meg, akitől 1964-65-ben programozást tanult. A tanulmányai szempontjából fontos könyv pedig Obádovics József Gyula matematikakönyve volt.

A kapcsolatfelvételen részt vett Charles Simonyi öccse, Simonyi Tamás is, valamint Magyari Béla kiképzett tartalékűrhajós. A szervezők - a Természet Világa, a Magyar Asztronautikai Társaság és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum - április 13-án este nyolckor másfél órás programban mutatják be a kérdező diákokat, lejátsszák a rádiófelvételt és négy, az űrturistához kapcsolódó előadás is elhangzik hazai szakemberektől. A rendezvény nyilvános, részletek itt.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló