Ûrkutatás

Ma indul Charles Simonyi az űrbe

| 2007. 04. 07., 11:26 | Frissítve: 2007. április 11., szerda 14:34

Ma este magyar idô szerint fél nyolc után egy perccel indul a bajkonuri űrrepülőtérről Szojuz TMA-10-es űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a magyar származású amerikai űrturista két profi orosz kozmonautával. Hétfő este dokkolnak.

h i r d e t é s

Charles Simonyi Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov magyar idő szerint fél hatkor száll be az űrsiklóba, amit már feltettek a kilövőpadra. A repülést a Földön több katonai egység biztosítja: kilenc repülő, tizenhat helikopter és egy hadihajó is felügyeli majd. Az űrutazókat pénteken ellenőrizték az orvosok, sőt fodrásznál is jártak.

Űrlakomáról, űrturista elődeitől kapott tanácsokról és az újságírók előtti feszélyezettségéről beszélt Charles Simonyi péntek este a kazahsztáni Bajkonurban tartott sajtótájékoztatón, írja az orosz Interfax. Simonyi elmondta, hogy április 12-én, amit az Űrhajózás Napjaként ünnepelnek Oroszországban, lakomán látja vendégül az űrben társait: bormártás fürjpecsenye, kacsamell és rizspuding lesz a menü.

Jurcsihin és Kotov bő fél évet tölt az ISS-en, az orosz Mihail Tyurinhoz és az amerikai Lopez-Alegriához hasonlóan, míg Sunita Williams amerikai asztronautanő decemberben érkezett, és júliusig marad az űrállomáson.

Az 58 éves Simonyi, aki az amerikai Microsoft szoftvercég Word és Excel programjának atyjaként vált ismertté, magával viszi az ISS-re az Ural-2-es szovjet gyártmányú számítógépnek egy olyan lyukszalagját is, amelyet még kivándorlása előtt, 16 évesen Magyarországon programozott. Mint mondta, kapcsolatban áll Bill Gates Microsoft-vezérrel, aki nagyon örül annak, hogy vállalkozott az űrutazásra.

Simonyi - aki öt éve saját szoftvercéget vezet, s mintegy 25 millió dollárt fizetett a 12 napos űrkalandért - beszámolt arról is, hogy milyen tanácsokkal látta el őt két amerikai űrturista elődje, Gregory Olsen és az iráni származású Anousheh Ansari, akikkel néhány napja beszélt. Intették a hirtelen fejrándításoktól a világűrben, és a túl sok folyadék fogyasztásától a felbocsátás előtt.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Twilight - Alkonyat
  Meyer, Stephenie: Twilight - AlkonyatÁr: 2999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2550 Ft
 • Az elveszett jelkép
  Brown, Dan: Az elveszett jelképÁr: 3990 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3791 Ft
 • A viskó
  Young, William P.: A viskóÁr: 2250 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 1913 Ft
 • Budapest Bár Vol.1
  Budapest Bár: Budapest Bár Vol.1Ár: 3790 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3601 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló