Ûrkutatás

Ufóélmények helyett rajzokat hozott Budapestre az űrturista

| 2007. 04. 30., 14:47 | Frissítve: 2007. április 30., hétfő 21:35

Két hét űrlét után Budapesten tartott sajtótájékoztatót a magyar származású űrturista, aki visszahozta a Nemzetközi Űrállomásról a Vöröskereszt pályázatán nyertes gyermekrajzokat, és élménybeszámolót tartott a sajtónak és a gyerekeknek.

h i r d e t é s

"Soha nem feledkeztem meg arról, hogy honnét származom. A szülőföldem emlékeit mélyen a szívemben őrzöm", kezdte budapesti sajtótájékoztatóját Charles Simonyi, aki két hetet töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az űrben.

"A kiképzés előtt bejelentettem, hogy utazásom célja a civil űrutazás előremozdítása, a fedélzeti kutatás segítése és a tudomány népszerűsítése, különösen a gyerekek felé", mondta az űrturista a Magyar Vöröskereszt budapesti központjában.


Galéria

Simonyi egyébként a szervezet elnökével, Habsburg Györggyel és Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal együtt érkezett a helyszínre, némileg megkésve, mivel magyarországi látogatásának első állomása, a köztársasági elnökkel való találkozó elhúzódott. "Doktor Simonyi, akit méltán nevezhetek napjaink egyik legnagyobb magyarjának, mostani vállalkozásával óriási lépést tett a magyarság hírnevének erősítése érdekében", mondta Habsburg.

"Mind testileg és szellemileg fel kellett készülni, hogy ennek a komoly kihívásnak meg tudjak felelni, és hogy saját szememmel láthassam az űr feketeségét, és a föld csodálatos kék színét, a napfelkeltéket és naplementéket naponta 16-szor és érezni a súlytalanság rendkívüli állapotát. Az ilyen utazások persze ritkaságnak számítanak, s ezért kötelességemnek érzem, hogy ezt az élményt megosszam, akivel csak tudom, most elsősorban honfitársaimmal."

A napi 16 napfelkelte jót tesz a léleknek

A Vöröskereszt rajzpályázatának három nyertes alkotását is felvitte magával az űrbe Simonyi. A sajtótájékoztató után ünnepélyesen visszaadta az űrben járt műveket a diákoknak, melyen ott díszelgett a Nemzetközi Űrállomás hivatalos pecsétje is. "Úgy éreztem, hogy a gyerekek szellemileg velem voltak az úton." Azt is hozzátette, hogy jobb szerette volna, ha a rajzpályázat mind a 21 döntős munkáját fel tudta volna vinni, de erre nem volt lehetősége.

Simonyi honlapját az űrutazás idején több mint négymillióan keresték fel. Elmondta, hogy például a weboldalon keresztül lépett vele kapcsolatba egy marosvásárhelyi kisfiú, aki azt kérdezte tőle, hogy mi a legnagyobb sebesség, amit az emberi test kibír. "A legjobb ebben az, hogy a válaszba mindig bele lehet csempészni egy kis fizikai leckét is. Jelen esetben például, hogy mi a különbség a sebesség és a gyorsulás között", válaszolta az űrturista, aki a gyerekek kérdezősködéseit épp olyan komolyan vette, mint az újságírók érdeklődését.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ufókkal nem találkozott az űrutazás során, de az úgynevezett firefly-effektust, vagyis az űrjármű körüli fényes pontok csillogását látta. A tévhittel ellentétben nem csak Linux, hanem Windows operációs rendszert is használtak, mondta a Microsoft egykori vezető beosztású munkatársa. Hogy változtatott-e világképén az űrutazás? Kicsit optimistább lettem, felelte a vakuk villogását állhatatosan tűrő Simonyi.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló