Ûrkutatás

Simonyi hangja az űrből

| 2007. 04. 12., 07:54 | Frissítve: 2007. április 12., csütörtök 14:43

Közel húsz magyarországi rádióamatőrrel vette fel a kapcsolatot csütörtök hajnalban Charles Simonyi. Mivel a Nemzetközi Űrállomás gyorsan haladt át az ország fölött, a beszélgetések rövidek voltak.

h i r d e t é s

A felkészülése idején rádióamatőr vizsgát is tett Simonyi Károly csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 1 óra körül a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről 34 magyarul beszélő rádióamatőrrel próbált rövid, magyar nyelvű összeköttetéseket létesíteni. A kísérletnek nemcsak az volt érdekessége, hogy első alkalommal nyílt lehetőség magyar nyelvű rádióamatőr összeköttetésre, hanem azért is, mert Simonyi Károly egyfajta rekordot is szeretett volna felállítani: az alig 10 percnyi átrepülés alatt a 34 állomás közül minél többel próbált szót váltani. Bár nem sikerült mindenkivel beszélni, 17 rádiós tudott kapcsolatot részesíteni az űrhajóssal, ami nem mindennapi eredmény. A kísérlet fő szervezője az 1924-ben alakult Műegyetemi Rádio Club és annak vezetője, Dr. Gschwindt András volt.


Katt!

A HA2NC hívójelű tatabányai rádióamatőr rögzítette is a beszélgetés egy részletét. A vételben egy egyszerű amatőr készülék (Yaesu FT-60) és egy nem túl komplikált kis antenna vett részt. A kapcsolatfelvételhez szükség volt egy elevációs antennaforgatóra, ezzel kompatibilis antennára, valamint a távolság áthidalására szolgáló rádióadó-teljesítményre. A felvételen hallani (az első másodpercekben zavaros a vétel, aztán egyre tisztább), amint a semmiből előtűnik az ISS űrállomásról Simonyi hangja, és kapcsolatot létesít a magyar rádióamatőrökkel. Mivel a rögzítéshez a lejövő frekvenciát használta HA2NC, így csak az űrhajóst lehet hallani, a földi rádiósokat nem.

Magyar hívójel

A rádióamatőrök tevékenységüket hobbiként végzik, céljuk a műszaki kísérletezés. Simonyi Károly blogjában a következőket írta: „Nagy hatással van rám a rádióamatőr közösség, akik sok szempontból előre látták a majdani internetet.”

A rádióamatőr forgalmazás feltétele a vizsga és az annak alapján kiadott hatósági engedély. Simonyi Károly űrutazására készülve rádióamatőr vizsgát is tett, és ennek alapján kapta meg a magyar Nemzeti Hírközlési Hatóságtól a HA5SIK hívójelet, amelyet a kísérlet során is használt. A hívójel elején szereplő „HA” Magyarország nemzeti jele, tudtuk meg Hildebrand Krisztiántól, az amatőr rádiósok egyikétől.

Mivel a kísérlet célja az volt, hogy az alig tíz percnyi rendelkezésre álló idő alatt minél több összeköttetés jöjjön létre, maguk a beszélgetések igen rövidek voltak. Az állomások a hívójelükön kívül egy igen rövid, számokkal kifejezett, úgynevezett RS-skála szerinti vételjellemzést adtak, illetve üdvözölték az űrhajóst.

Az összeköttetésekre a 145 megahertzes FM üzemmódban került sor, így viszonylag egyszerű földi berendezésekkel is létre lehetett hozni a kapcsolatot. A nehézséget leginkább az űrállomás pályájának kiszámítása, a viszonylag rövid idejű láthatóság, a megfelelő antennák megválasztása, az antenna kétirányú mozgatása, és a Doppler-effektus korrekciója jelentette.

Kérdezzen tőle!


Klikk a képre!
Blogja szerint az űrhajós most elfoglalt, mert kísérleteket végez, és szabadidejében új merevlemezt pakol az űrállomás számítógépébe, de amint lesz ideje, frissíti a naplót. A kérdésekre azonban válaszol Simonyi. Honlapján többen érdeklődtek hogylétéről, ezek között volt magyar nyelvű üzenet is

Kérdés: Sok sikert kivanok, és orulok hogy a magyar zaszlot is viszed, sok erdelyi magyar drukkol !!!

Válasz: Koszonom szepen!

Kérdés: Apja tiszteloje es egykori tanitvanya, ma oreg villamosmernok vagyok. On meghaladta meg az O kivalosagat is, Isten aldja, sok szerencset!

Válasz: Koszonom szepen, de azert tulozni nem szabad! A „Fizika Kulturtortenete” egyedulallo teljesitmeny marad.

Simonyi Károly pénteken egy másik magyar rádióamatőr programban is részt vesz: egy budapesti távközlési középiskola diákjaival próbál rádióamatőr rádió segítségével összeköttetést teremteni és a tanulók kérdéseire válaszolni.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló