Ûrkutatás

Rakétákon tesztelik a biodízelt

| 2009. január 27., kedd 18:08

Kaliforniai tudósok nyilvános tesztelésen hívják fel a figyelmet a biodízel előnyeire. Az űrhajók rakétáit ugyanis nagyjából hasonló tolóerővel látná el, mint a hagyományos üzemanyag, és elvileg a légkört sem terheli meg jobban.

h i r d e t é s

Egy néhány héttel ezelőtti tesztelésen a kaliforniai székhelyű Flometrics cég bejelentette, hogy a kereskedelmi forgalomban is elérhető biodízel csaknem ugyanolyan tolóerő kifejtésére képes, mint a hagyományosan használt rakéta üzemanyag – írja az ABC hírportálja. A hír nem érte sokként a tudományos világot. A biodízelt ugyanis már tesztelték a repülőgépiparban, amely évente sok milliárd liter hagyományos üzemanyagot használ fel.

Azonban az ingadozó kőolaj árak ellenére a rakétamérnökök csak lassan kezdenek érdeklődni az alternatív üzemanyagok iránt. „A legtöbb rakéta tudós anti-környezetvédő” – nyilatkozta Steve Harrington, a Flometrics vezetője, aki a biodízel iránti érdeklődés fellendülését reméli a teszttől. „Lassan kifogyunk a hagyományos rakéta-üzemanyagból. Utána vajon mit fogunk használni erre a célra?”

A biodízel hatékonyságának még korai örülni. A Flometrics tesztrakétája az egyszerű RocketDyne LR-101 üzemanyaggal ment, ez hajtotta meg korábban a NASA Mercury űrprogramjának rakétáit is. A kutatók sejtik, hogy a biodízel néhány technikai módosítás után még az eddigi teszteknél is jobban szerepelhetne.

Környezetvédelmi kérdések

A biodízel környezetvédelmi haszna egyelőre vitatott. Néhányan azt állítják, hogy a biodízeligényhez való alkalmazkodás újabb erdőirtásokhoz vezet, ami a kőolajiparnál is súlyosabban megterheli majd a Föld légkörét. Ennek ellenére többen azt remélik, hogy a moszatokból és az ipari hulladékból is előállítható biodízel erdőirtások nélkül is kiválthatja a hagyományos tüzelőanyagokat. Biodízel használatával tehermentesíthetnék a légkört olyan anyagoktól, amelyek a kerozin melléktermékei; ilyen például a széndioxid és a vízpára, mindkettő részt vesz az üvegházhatásban.

A biodízelnek van néhány vitathatatlan előnye. Például sűrűbb, mint a kerozin, így ugyanakkora helyen tárolva gazdaságosabb, valamint kevésbé gyúlékony, és ez megkönnyíti a tárolását. Harrington elképzelése szerint a biodízel felválthatna olyan veszélyes hajtóanyagokat, mint a nitrogén-tetroxid, vagy a hidrazin. 2008 februárjában a Pentagon kénytelen volt kilőni egy működésen kívüli kémműholdat, mert fennállt a hidrazinömlés veszélye.

Azonban még ha a biodízel el is terjed széles körben, néhány esetben biztos megmaradnak a hagyományos üzemanyagok, mivel azok nem igénylik a külön oxidálóanyag jelenlétét.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló