Ûrkutatás

Osztriga az űrben

| 2009. 01. 21., 20:08 | Frissítve: 2009. január 21., szerda 20:24

A Hubble Űrtávcső pompás felvételt készített egy távoli nyílthalmaz és az abba beágyazott planetáris köd párosáról, írta a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala.

h i r d e t é s

Sokak szerint a planetáris ködök az univerzum legszebb objektumai; finom szerkezetükkel, szimmetriájukkal vagy éppen különös aszimmetriájukkal hívják fel magukra a figyelmet, és viszonylag hamar elenyésznek a csillagközi térben. A Hubble űrtávcső 2008 novemberében fotózta le az NGC 2818A jelű nyílthalmazba ágyazott planetáris ködöt, amely az NGC 2818 katalógusszámot viseli (másik, csillagászati körben ismertebb jelzése a PLN 261+8.1).

Az NGC 2818A jelű, nyílthalmazba ágyazott planetáris köd. Mindkét objektum kb. 10000 fényév távolságban van a Pyxis (Tájoló) csillagképben. A hamisszínes felvételen gázok emisszióját örökítették meg: a vörös nitrogént, a zöld hidrogént, míg a kék oxigént jelöl.

Viszonylag ritka az ilyen páros, hiszen a lazán kötött nyílthalmazok néhány százmillió év alatt szétszóródnak, míg a planetáris ködök születéséhez szükséges csillagok milliárd évekig élnek, tehát szerencsénk van, hogy ennek az idős, körülbelül egymilliárd éves halmaznak az egyik csillaga elérhette a planetáris köddé válás evolúciós lépcsőfokát. Ekkor a Naphoz hasonló csillag az energiatermelő nukleáris reakciókhoz szükséges üzemanyag kifogytával leveti külső rétegeit a csillagközi térbe, és ennek a hihetetlenül bonyolult szerkezetét látja egy távoli megfigyelő planetáris ködként.

Kissé szabadon engedett fantáziával az NGC 2818 képébe beleláthatunk egy hatalmas, éppen kinyíló osztrigát, de tudományos szempontból a planetáris ködök szerkezetét rendkívül nehéz értelmezni, hiszen a létrejöttükhöz vezető folyamatokat sem értjük teljes részletességgel. Mindenesetre az NGC 2818 és 2818A párosa sokat segíthet a ködök jobb megértésében, mivel halmaztagként független módszerekkel megbecsülhetjük a planetáris köd távolságát, korát és eredeti szülőcsillagának paramétereit.

A planetáris központjában található forró mag még évmilliárdokig fog hűlni fehér törpeként - és egyébként a Napunkra is hasonló sors vár, erre azonban még körülbelül 5 milliárd évig várni kell.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló