Ûrkutatás

Az oroszok mikrobákat visznek a Marsra

| 2009. 01. 09., 16:40 | Frissítve: 2009. január 9., péntek 16:45

Az orosz űrhivatal a Föld legellenállóbb létformáit küldi fel a Marsra egy idén ősszel induló expedícióban, hogy megtudják, kibírják-e a mikrobák a zord körülményeket.

h i r d e t é s

Célegyenesbe fordult az orosz űrkutatási hivatal Mars-expedíciójának előkészítése. A tervek szerint októberben indul a Phoboss-Grunt nevű, önműködő robotot szállító űrhajó, ami 2010 augusztusában áll majd Mars körüli pályára, aztán ha minden feladatát elvégezte, 2012 júliusában tér haza.

A jármű először legnagyobb rakományát, a Yinghuo-1 nevű kínai műholdat állítja pályára, ami a bolygóról készít majd képeket, és azt kutatja, hogyan, mikor és miért tűnt el a Mars felszínéről a víz. A második megálló a Mars két holdja közül a nagyobb, a Phobos. A terv az, hogy a Phoboss-Grunk leszáll a felszínre és talajmintákat vesz, amiket hazahoz, hogy a tudósok alaposabban meg tudják vizsgálni (a Marsra küldött robotok eddig a helyszínen a saját műszereikkel vizsgálták a kőzetmintákat, ami jóval kevesebb lehetőséget nyújt).

A legérdekesebb azonban a robot biomoduljának rakománya: összesen harminc, egymástól elszigetelt kémcsőben különféle mikrobákat küldenek az oroszok a Marsra. A tudósok arra kíváncsiak, hogy a Földön a szélsőséges környezeti viszonyokkal szembeni ellenállóképességükről ismert élőlények hogyan boldogulnak a Marson. Ez a kísérlet lehet egyben az első tesztje a pánspermia elméletének, ami szerint az élet mindenhol jelen lehet az univerzumban, és akár naprendszerek közötti utazással (például egy meteoriton) lehetséges bolygók megtermékenyítése, és rajtuk az élet elterjesztése. Ennek az elméletnek a továbbvitele az exogenezis teóriája, ami szerint a Földre is máshonnan érkezett az élet első csírája.

A pánspermiára eddig nem sikerült hitelt érdemlő bizonyítékot találni, az oroszok kísérlete is csak az első lehet a sorban, ami ezzel a témával a gyakorlatban foglalkozik. Ilyesfajta kísérleteket eddig csak szimulált körülmények között végeztek - a legutóbbi ilyen viszont azt mutatta, hogy a földi baktériumok kibírnák a marsi körülményeket.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Az elveszett jelkép
  Brown, Dan: Az elveszett jelképÁr: 3990 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3791 Ft
 • Egek ura
  Kirn, Walter: Egek uraÁr: 2980 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2533 Ft
 • A viskó
  Young, William P.: A viskóÁr: 2250 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 1913 Ft
 • Budapest Bár Vol.1
  Budapest Bár: Budapest Bár Vol.1Ár: 3790 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3601 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló