Ûrkutatás

Billiós károkat okozhat a tökéletes napvihar

| 2009. január 12., hétfő 16:00

A három év múlva esedékes napviharok akár több milliárd, sőt billió dolláros károkat okozhatnak. Átmenetileg működésképtelenné válhat az elektromos hálózat, még a vízellátással is lehetnek gondjaink. Szerencsére az amerikai tudósok által csak űr-Katrinának nevezett katasztrófára kicsi az esély.

h i r d e t é s

Az amerikai tudományakadémia szakértőket kért fel arra, hogy elemezzék, milyen károkat okozhat egy hatalmas napvihar a Földön. Bár a tudósok ugyan nem kongatják a vészharangot és nem tettek javaslatokat arra, mit kellene tennünk a katasztrófa elkerülésére, elég sötét képet festenek a lehetséges következményekről – írja az ABC hírportálja.

A Nap 11 éves ciklusokban változik: a ciklus elején 3-4 évig egyre több napfolt jelenik meg és egyre hevesebb napviharok törnek ki, majd a maximumot elérve csökkenni kezd a napfolttevékenység. A jelenlegi napciklus körülbelül egy éve kezdődött, a csúcsa 2012-ben várható. Egy-egy hevesebb napkitörés során a Nap akár több milliárd tonna anyagot is kilövellhet a Föld irányába: a jelenség elektromágneses viharokkal jár, ez pedig kiütheti az elektromos berendezéseket bolygónkon. Sokat emlegetett példa egy százötven évvel ezelőtti eset: 1859 szeptemberében Amerikában és Európában egy heves napvihar miatt elnémultak a távíró vonalak. A közelmúltban is találunk hasonló példát: 1989-ben Quebec lakóinak egy része 6 napig volt áram nélkül. 2001-ben komolyabb károk nélkül megúsztuk a napciklus maximumát.

A SOHO űrszonda felvétele a Napról, a jobb felső sarokban hatalmas napkitörés látható

Rossz napunk lehet

Dan Baker, a tanulmány vezető szerzője ugyan úgy fogalmazott a lapnak, hogy nem akarnak pánikot kelteni, a legrosszabb lehetőségek felérnek egy kisebb apokalipszissel. A szakértők szerint ugyanis egy igen erős napvihar (a Tökéletes vihar című film után tökéletes napviharnak is nevezik a jelenséget) akár billiós, vagyis ezermilliárdos nagyságrendű károkat okozhat.

Először az elektromos hálózat válna átmenetileg működésképtelenné – ha ez megtörténik egy nagyobb országban vagy régióban, annak már világméretű hatásai lehetnek. A gigantikus áramszünet csak az első eldőlő dominó lenne, utána sorra omlanának össze a kommunikációs rendszerek, a közlekedés, a pénzügyi rendszer, és akár még a vízellátás is akadozhat, hűtés hiányában pedig rengeteg étel és gyógyszer menne pocsékba. A GPS-es eszközök is használhatatlanná válhatnak. A tudósok szerint a legrosszabb esetben csak Amerikát egy- és kétbillió dolláros kár érné, csak az első évben, a megbénult rendszerek teljes újraélesztéséhez pedig négy-tíz évre lenne szükség.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, mennyire védtelenek vagyunk a Nap szeszélyeivel szemben, ráadásul a napviharok hatását nem lehet olyan pontosan előrejósolni, mint a földi időjárást. Szerencsére kicsi az esély arra, hogy a legrosszabb forgatókönyv megtörténik, a katasztrofális mértékű napviharok ugyanis igen ritkák.

Tűzkeresztség a technológiáknak

Kisebb kellemetlenségekre azonban mindenképpen számíthatunk 2012-ben. A félelmeknek nagyon is van valós alapja, mondta az Indexnek Ludmány András, a MTA Napfizikai Obszervatóriuma vezetője. "Az élővilág ugyan semmit nem érzékel a napviharokból, de a műszaki berendezések esetében a kockázat elég nagy. Mostanában derült ki, hogy az újabb technológiák egyes elemei elég érzékenyek a napkitörésekre. Előfordulhat, hogy a napciklus minimumában felküldenek egy műholdat, a maximumban pedig rájönnek, hogy az nagyon érzékeny a sugárzásokra, és a műhold akár teljesen tönkre is mehet. Egy naptevékenységi csúcson esnek át igazán a legújabb technológiák a tűzkeresztségen" – magyarázta a szakértő. Egy népszerű szakmabeli legenda szerint a műholdak sugárzástűrését titokban is tartják, nehogy a biztosítók megemeljék ezeknek az eszközöknek a biztosítási díját.

Ludmány ugyan pontos számokat nem tudott mondani, egyetértett abban, hogy igen költséges is lehet egy napvihar hatása. "A magasfeszültségű vezetékek mellett még az elektromágneses viharban antennaként viselkedő olajvezetékek is károsodhatnak, nem csoda, hogy olajvállalatok is részt vesznek a napfizika finanszírozásában" – fogalmazott az intézetvezető.

A nagy kitörések ritkák, de ciklusonként bizony előfordulhat egy-kettő, és ha nincs szerencsénk, éppen a Föld irányába történik egy ilyen. Ekkor a kitörésből származó protonok körülbelül fél óra alatt elérik a Földet, a koronaanyagnak nevezett hatalmas mágneses buborék, ami az igazán nagy zűröket okozza, azonban csak egy nap alatt ér ide. "Tehát valamennyire lehet előrejelezni a jelenséget, és vannak is olyanok, akik percről percre figyelik a naptevékenységet, és ha kitörést észlelnek, kiadják a riasztást" – mondta Ludmány. Viszont nincs minden áramszolgáltatónak és egyéb érintett intézetnek akcióterve arra az esetre, mi ilyenkor a teendő.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • A viskó
  Young, William P.: A viskóÁr: 2250 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 1913 Ft
 • Az elveszett jelkép
  Brown, Dan: Az elveszett jelképÁr: 3990 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3791 Ft
 • Az út
  McCarthy, Cormac: Az útÁr: 2990 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2542 Ft
 • Budapest Bár Vol.2 - Tánc
  Budapest Bár: Budapest Bár Vol.2 - TáncÁr: 4390 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 4171 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló