Ûrkutatás

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében

| 2009. január 15., csütörtök 15:50

A Földön a légköri metánt az élővilág és a vulkánok termelik. A Marson most talált nagy mennyiségű metán mellett nincs számottevő geológiai aktivitás, adódik tehát a következtetés, hogy ez akkor a marsi életre utaló jel lehet.

h i r d e t é s

A Mars légkörében már évekkel ezelőtt kimutatta a metán jelenlétét az európai űrhivatal Mars Express szondája, a NASA azonban, a nemzetközi sajtóba kiszivárgott hírek szerint egy mai sajtótájékoztatón azt fogja közölni, hogy a metán óriási mennyiségben található meg a bolygón. Több van belőle, mint amennyinek a jelenlegi ismereteink alapján lennie kéne. A kutatók teleszkópokkal vizsgálták a Mars légkörét, és színképelemzéssel következtettek annak összetételére. A metán mellett vízgőzt is találtak.

A metángáz többféle módon keletkezhet; a Földön a két legfontosabb forrása az élővilág, és a vulkanikus tevékenység. Szinte minden élőlény, a baktériumoktól az emberig, termel metánt, az élővilág felelős a metán 90 százalékáért. A Marson a vulkanikus tevékenység sokkal gyengébb, mint hogy magyarázni tudná a légköri metán mennyiségét. Így adja magát a másik megoldás, a Marson egykor létezett (vagy akár ma is létező) élő szervezetek metánkibocsátása, ami akár baktérium szintű létformáktól is származhat, de bonyolultabb szervezetektől is.

A Földön több millió éve élnek a földfelszín alatt 2-3 kilométerre olyan baktériumok, amelyek hidrogént és szén-dioxidot alakítanak át metánná. Elképzelhető, hogy a Marson hasonló létformák termelték, vagy termelik a mai napig az atmoszférába kerülő metánt. Persze ez semmiképpen nem bizonyíték a marsi élet létezésére, még az vízjég jelenlétével együtt sem, de arra utaló jel lehet. Vagy egyszerűen a Mars sokkal aktívabb geológiailag, mint eddig gondolták a tudósok.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló