Ûrkutatás

Földközelben a Mars

| 2007. december 19., szerda 15:00

Legutóbb négy éve volt, és legközelebb kilenc év múlva lesz olyan közel hozzánk a Mars, mint most. A Hubble is lefényképezte, de egy egyszerű távcsővel bárki megnézheti - jelentette a hírek.csillagászat.hu, és a space.com.

h i r d e t é s

A Mars 2003. augusztusi földközelségét követően évente visszatér a rendkívüli Mars-láthatóság álhíre (amit a csillagászok évről-évre kénytelenek cáfolni). 2007. december 19-ére virradóra viszont tényleg földközelbe ért a Mars, aminek apropóján a Hubble Űrtávcső is megörökítette a vörös bolygót. A NASA oldalán a felvételekből összefűzött videón is megcsodálhatjuk a bolygót.

A Mars a Hubble felvételén

A fotókat másfél nappal a legnagyobb földközelség előtt készítette a Hubble bolygófényképező kamerája, aminek felbontása a Mars jelenlegi távolságból 21 km. A körülbelül 26 havonta bekövetkező bolygóközelítések távolsága a Mars elnyúlt pályája miatt erősen változik. A mostani földközelség során 88,6 millió km-re közelíti meg egymást a két bolygó, a 2003-as rekordközelség idején ez a távolság mindössze 56 millió km volt. Legközelebb 2016-ban várható a mostanihoz hasonló közelségű bolygóegyüttállás.

A Mars a Gemini és az Auriga csillagképek határán figyelhető meg, a legegyszerűbb távcsövekkel is láthatók a bolygó jégsapkái és felszíne. Edward Murphy, a Virginia egyetem csillagásza becslése szerint százszoros nagyítású távcsövön át nagyjából akkorának látszik majd a bolygó, mint a telihold szabad szemmel. Az éjszakai égbolt feltűnő vörös objektuma az északi féltekéről rendkívül kedvező, magas horizont feletti állásnál észlelhető egész éjjel.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló