Ûrkutatás

Életre alkalmas körülményeket talált a Marson a Spirit

| 2007. december 11., kedd 21:13

A földi gejzírekhez hasonló környezetben kialakulhatott a bakteriális élet. Két expedíció is indul bizonyítékokat keresni.

A Spirit, és testvére, az Oppurtunity több mint 1300 napja rója a Mars felszínét, bár eredetileg csak 90 napos élettartamot jósoltak nekik a tervezőik. A Spiritnek ráadásul eltört az egyik kereke, de az önjáró robot ennek ellenére már másfél éve öt keréken halad a bolygó felszínén, a sérült alkatrész pedig eközben felszántja a talajt, újabb felfedezésekre adva lehetőséget.

A NASA kutatói a talajt vizsgálva arra jutottak, hogy az nagy mennyiségű szilícium-dioxidot tartalmaz, amit valószínűleg forró víz (vagy vízgőz) és vulkanikus kőzet találkozásából jöhetett létre. A Földön ehhez nagyon hasonló szilikátlerakódásokat gejzírek közelében figyelhetünk meg, ami tökéletes környezet a baktérium-szintű életre.

Újabb expedíciók indulnak

"Akár gejzírek, akár vulkanikus gőzkitörések hozták létre a kőzetet, az mindenképpen az élet kialakulására alkalmas, sőt, ideális környezetet feltételez" - nyilazkozott a BBC-nek Steve Squyres, a Spirit adatait elemző kutatócsoport vezetője. A Spirit nincsen felszerelve a talaj kémia elemzésére alkalmas műszerekkel, de a közeljövő Mars-expedíciói újabb bizonyítékokat gyűjthetnek arra, hogy a Marson egykor kialakulhatott az élet, legalább baktériumok formájában. A 2009-ben induló NASA Mars Science Laboratorytól, és a következő évtized elejére tervezett európai ExoMars expedíciótól azt is remélik, hogy a szilícium-dioxidban konzerválódott baktériumokat találnak.

Jön a tél

A Spirit és az Oppurtunity a marsi tél beköszöntével nehéz időszak elé néz. Kérdéses, hogy a porlerakódás miatt egyébként is 30-40 százalékos hatékonysággal dolgozó napelemek a kevesebb napfényből képesek lesznek-e annyi elektromosságot termelni, ami a fedélzeti számítógépet és a műszereket működteti.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló