Ûrkutatás

Különös zavarok a Mars-járó működésében

| 2009. január 29., csütörtök 16:55

A Spirit Mars-járó végét már többször megjósolták, de az eredeti tervhez képest hússzorosan túlteljesítette szolgálati idejét. A kaliforniai székhelyű NASA Jet Propolution tudósai attól tartanak, hogy a most felmerült probléma valóban a hat kereken guruló geológiai laboratórium végső leállását okozhatja.

h i r d e t é s

A Mars-járó ugyanis képtelen volt továbbítani a földi központnak hétvégi tevékenységei jelentését, részben pedig a saját állapotát sem tudta rögzíteni, írja a Register. A tudósok most diagnosztikai tesztek futtatásával próbálnak rájönni a probléma okára. A NASA szerint a zavart kozmikus sugárzás okozhatja.

A Spirit Mars-járót 2003-ban lőtték fel, majd hét hónappal később megérkezett a Marsra. Működését kilencven napra tervezték, de a Mars szeles klímájának köszönhetően napelemei folyamatosan képesek az energiaellátásra. Így a Spirit, és ikertestvére, az Opportunity jelenleg hatodik évüket kezdik meg a Marson.

A Spirit már többször meghibásodott, de eddig mindig tudta folytatni a munkát. 2007-ben magas szilikáttartalmú kőzetet talált, ami a víz egykori jelenlétére utalhat.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló