Ûrkutatás

Százezer fényévnyi hármas galaxisütközést figyeltek meg

| 2007. december 27., csütörtök 11:00

A három összeütköző galaxisból kettő, az ESO 593-IG 008, illetve IRAS 19115-2124 katalógusjelű, tőlünk 650 millió fényévre található objektum a Hubble űrteleszkóp felvételeiről már korábban is ismert volt. A legújabb képeken azonban megfigyelhető egy harmadik galaxis jelenléte is, ami igen nagy tömegű, és rendkívül nagy intenzitással zajlanak benne a csillagkeletkezési folyamatok - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál.

h i r d e t é s

Az összeütköző három galaxis meglepő módon hasonlít egy kiterjesztett szárnyú kolibrire: a most azonosított harmadik galaxis a madár feje, a szív és a test a két másik, korábban is ismert galaxis magja, míg a szárnyak a gravitációs kölcsönhatás eredményeként kialakult anyaghidak, melyek hossza meghaladja a százezer fényévet, azaz akkorák, mint a Tejútrendszer.

Az új dél-afrikai óriástávcsővel (Southern African Large Telescope) optikai tartományban végzett megfigyelések, illetve a Spitzer űrteleszkóp archívumából származó infravörös adatok megerősítették, hogy a kolibri feje különálló objektum, de szolgáltak egyéb meglepetéssel is. A fej ugyanis több mint 400 km/s sebességgel távolodik a test többi részétől - összeolvadó galaxisok esetében ilyen nagy relatív sebességek nagyon ritkák. A NACO (Nasmyth Adaptive Optics System + COude Near Infrared CAmera) műszeregyüttessel azt a pillanatot (csillagászati értelemben) kapták el a kutatók, amikor a harmadik galaxis először megközelíti a másik kettőt, melyek már korábban, több százmillió évvel ezelőtt kölcsönhatásba léptek egymással.

A rendszer infravörös sugárzása óriási, körülbelül ezermilliárdszorosan haladja meg a Napét. Az infravörös sugárzás fő forrása a harmadik galaxis, bár valószínűleg ez a legkisebb a komponensek közül. A "madárról" már régóta úgy gondolják, hogy a galaxisok fejlődésének egyik fontos lépcsőjét illusztrálja: az összeolvadás és a folyamat által felgyorsított csillagkeletkezés a későbbiekben egyetlen óriás elliptikus galaxis kialakulásához vezethet.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló