Ûrkutatás

Októberben indul az első kínai Mars-misszió

| 2009. 01. 05., 09:41 | Frissítve: 2009. január 5., hétfő 10:53

Októberben indul az első kínai Mars-misszió, az ázsiai ország második Hold-szondájának fellövésére pedig a tervezettnél egy évvel korábban még az idén sor kerülhet - írja a Venvejpo hongkongi napilap.

h i r d e t é s

Az orosz gyártmányú rakétával induló Yinghuo-1, azaz a Mars 1 nevű űrszonda 350 millió kilométeres útja során a tervek szerint 2010. augusztus 29-én éri el a Marsot, és a felszínről készített első képeket várhatóan szeptember elején küldi vissza a földre - mondta Csen Csang-ja, a kínai-orosz Mars-kutatási program vezető tervezője. A Mars 1 szonda a vörös bolygó körüli pályáján térképezi fel a Mars felszínét, miközben vizsgálatokat végez azzal kapcsolatban, hogy a felszíni víz miként tűnhetett el.

A kutató szerint a 110 kilogrammos szondának a legnagyobb kihívást a bolygó körüli keringés közben az árnyékos periódusok okozzák. A napenergia hiányában a 8,8 órás árnyékos szakaszok alatt a szondának készenléti üzemmódba kell kapcsolnia magát, és ezt egy fordulat alatt hétszer kell megismételnie. A rendkívül hideg környezet további kihívásokat jelent, ugyanis az árnyékos szakaszokon a hőmérséklet mínusz 200 Celsius-fok körül alakul - fogalmazott Csen.

Kína 2007 októberében indította Holdistennő 1 űrszondáját, az eszköz egy évre tervezett küldetése végére elkészült az első teljes holdfelszín-térkép. A szonda a várakozásokhoz képest továbbra is jó állapotban van, ezért december elején a 200 kilométeres magasságból 100 kilométeres magasságra ereszkedett, amellyel a kutatóknak további megfigyelésekre nyílik lehetőségük. A még részletesebb képek és vizsgálatok elvégzésére tervezett Holdistennő 2 felbocsátására még az idén sor kerülhet.

A 2012-ben induló Holdistennő 3 már egy leszállóegységet és egy holdjárót is magával visz. A 2018 körül tervezett negyedik misszió során a Holdról származó mintákat vissza is juttatják a földre.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló