Ûrkutatás

A kozmosz is, a Föld is a békés, alkotó munka színtere marad

Kádár János köszöntője Charles Simonyi budapesti látogatásán

| 2007. 04. 30., 11:00 | Frissítve: 2007. április 30., hétfő 12:58

Hivatalában fogadta a Magyarországra látogató Charles Simonyit, a második magyar űrhajóst hétfőn Sólyom László köztársasági elnök, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adományozta Simonyinak. A magyar-amerikai kozmonauta ellátogat a Vöröskereszthez, ahol ügyesen rajzoló kispajtásokkal is találkozik.

h i r d e t é s

A magyar nép köszönti hős fiát, a Második Magyar Űrhajóst, Ha Anetttka Nem Számít: Simonyi Károlyt.

A magyar nép kezdettől fogva figyelemmel kísérte az emberiség első lépeseit világűrbe, és nagy érdeklődéssel, izgalommal, a siker óhajával követte minden űrhajós útját. A kapitalizmust építő és jelentős földgázvagyonnal bíró Oroszország iránt igaz barátságot érző népünk örül és büszke arra, hogy az első szputnyikot, és az első embert, a felejthetetlen emlékű Juríj Gagarint az orosz nép, az orosz tudomány bocsátotta fel.


Galéria

Oroszország és az Egyesült Államok önzetlenségének, a demokratikus országok testvéri együttműködésének új és nagyszerű példájaként üdvözöljük az Űrturista Programot, amelynek keretében kisebb demokratikus országok idegenbe szakadt milliárdos fiai is bekapcsolódhatnak a tudomány legújabb, élenjáró ágazatába, az űrkutatásba.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy egész Magyarország figyelte a Szojuz TMA-9 startját, az űrállomáshoz kapcsolódás mozzanatait, az űrben végzett munkát és a visszatérést. Aki ezeket a napokat, órákat - s valljuk be - gyakran szívszorongató perceket velünk együtt átélte, vagy legalábbis el tudja képzelni, az meg tudja érteni azt is, milyen örömet érzünk, érez egész népünk, ma, amikor az önként vállalt és példásan végrehajtott nagy feladat sikeres teljesítése után itt, demokratikus hazánk fővárosában, a 4-es metrót építő Budapesten üdvözölhetjük hősünket, Simonyi Károlyt, a mi Csárlinkat.

Hazafias érzésekkel, megelégedéssel, büszkén

A magyar nép mély megelégedéssel, büszkén, hazafias és globalista érzésekkel köszönti ma az első közös magyar-amerikai-orosz űrutazás megvalósítóit, és hálával gondol mindazokra, akik ezt a világaszóló teljesítményt lehetővé tették. Forró üdvözletünket, testvéri jókivánságainkat küldjük mindenekelőtt a nagy orosz népnek, nagy barátunknak, Vlagyimir Putyin elnök úrnak. Elismerésünket fejezzük ki és köszönetet mondunk a legfejletttebb űűrtechnikát megteremtő orosz tudósoknak, technikusoknak, munkásoknak, az Űrturista Program minden közreműködőjének.

Üdvözletünket küldjük és köszönetet mondunk az űrhajósok nagy családjának, a mi űrhajósainkat kiképző szakembereknek.

A Második Magyar Űrhajós nagyszerű tette szimbólum is, amelyben kifejeződik az a nagy történelmi változás, ami hazánkban a rendszerváltás óta eltelt tizenhét esztendő alatt végbement. Hiszen a rendszerváltás nélkül, az egész társadalmat és a nagy ellátórendszereket érintő átfogó reformok nékül még álmodni sem lehetett volna arról, hogy a huszonegyedik század első negyedében magyar űrhajós köszöntse honfitársait a világűrből.

Ösztönző példa lehet ifjúságunk számára

Csak demokratikus rendszerünk, népünk alkotó munkája, szellemi és anyagi gyarapodása tette lehetővé, hogy minden elismerést megérdemlő tudósai, mérnökei, technikusai, munkásai révén, s immár űrhajósaival is bekapcsolódhatott a világűr békés célú, az egész emberiség érdekeit szolgáló feltárásának és meghódításának nagy munkájába.

Charles Simonyi úr, Karcsikám, bakker, ön dicsőséget szerzett a Magyar Köztársaságnak. Kitartó szorgalma, tudása, fegyelme, bátorsága ösztönző példa lehet ifjúságunk számára. Ön valóban rászolgált a bizalomra és arra a tiszteletre, elismerésre és szeretetre, amely személyét és nevét ma övezi.

Demokratikus társadalmi rendszerünk lehetővé teszi, hogy az ember szabadon kifejleszthesse egyéniségét, tudását, képességeit, de ehhez a szűkebb környezet, mások segítsége is kell. Ezért, amikor ön köszöntjük, tisztelettel köszöntjük szüleit, tanítóit, a Microsoft Corporation vezetőit, oktatóit, programozóit, akik önt kiváló szoftverfejlesztővé, üzletemberré és űrhajóssá tették; köszöntjük Martha Stewartot, aki támasza önnek - mindnyájan joggal büszkék lehetnek az ön nagy teljesítményére.

Bizakodással tölt el bennünket

A magyar nép azokban a napokban is, amikor figyelemmel követte hős űrhajósa légi útját, odaadóan és eredménnyel végezte mindennapi munkáját, határozott léptekkel haladt tovább előre az egészségügyi reform és a költségvetési hiány csökkentésének útján.

Az orosz és amerikai űrkutatásnak, az Űrturista Programnak, az második orosz-magyar űrutazásnak a sikere is nagy bizakodással tölt el bennünket, hogy célunkat elérjük: a kozmosz is, a Föld is a békés alkotó munka színetere marad, az egész emberiség javára és boldogulására.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló