Ûrkutatás

Képek a Holmes-üstökösről

| 2007. október 26., péntek 12:04

A milliószorosra fényesedett Holmes üstökösről elkészültek az első hazai felvételek. A legkisebb felhőlyukban is érdemes próbálkozni az üstökös megpillantásával.

A rossz időjárás ellenére az október 24-ről 25-re és 25-ről 26-ra virradó éjjel több hazai amatőr csillagász is észlelte a 17P/Holmes-üstököst, kihasználva a rövid derült időszakokat, vagy a felhőlyukakat.

A hírek.csillagászat.hu portálon több lelkes magyar amatőr csillagász is mesél az élményeiről. Kocsis Antal október 24-én észlelte az égitestet: "Itt Királyszentistvánon a vonuló felhőzet között olyan nagy rések voltak, hogy a 7x50-es Zeiss-binokulárral és szabad szemmel is láttam az üstököst. Jóval fényesebb a 3,0 magnitúdós Delta Per-nél, úgy 2,5 magnitúdó lehet. Majdnem teljesen csillagszerű, jellegzetes sárgás fénye van."

Az üstökös október 25-én, a Hegyháti Obszervatórium 50 cm-es távcsövével. Mintha egy egészen másik égitest lenne.

"Nagyon szép az üstökös, vakít a Hold mellett! Volt, hogy a vékony felhőkön át is látszott, miközben az Alfa Per nem. Nyolc másodperccel szinte beég a digigépen." - számol be a látványról Gyarmati László Mosdósról.

Gyarmati László felvétele jól visszaadja az üstökös szabadszemes látványát.

Balogh István Nábrádról így látta az üstököst: "Az ország északkeleti csücskében 22 óra körül teljesen kiderült az ég. Az üstökös fényességét 2,4 magnitúdónak becsülöm. Szabad szemmel teljesen csillagszerű, a Perseus szokatlan formájú az új csillaggal"

Hegyháti Obszervatórium október 25-én éjjel: így látszik az üstökös a távcső mellől.

Derült időben érdemes ellátogatni a Polaris Csillagvizsgálóba a szombat este 18 órakor kezdődő távcsöves bemutatóra, ahol bárki megfigyelheti a rendkívüli üstököst.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló