Ûrkutatás

Háromdimenziós fotók és mozgóképek a Hold felszínéről

| 2007. 12. 05., 10:07 | Frissítve: 2007. december 5., szerda 10:22

A Hold körül október óta keringő SELENE japán szonda a holdkutatás történetében első ízben készített háromdimenziós álló- és mozgóképeket égi kísérőnk felszínéről - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál.

Az űrszonda képfelvevő rendszerének jobb a felbontása, mint bármelyik, eddig Hold körül keringő (nem leszálló) űreszköznek. A Hold felszíne felett 100 km magasságú körpályán keringve a szonda kamerája 10 méteres részleteket képes megjeleníteni a képein. Összehasonlításképpen: a Lunar Orbiter IV 134 m, a Clementine 100 m, a SMART-1 pedig 50 m felbontással készített fotókat a Hold felszínről, a japán szondával egyidőben indított kínai Chang'e-1 eddig közzétett felvételeinek felbontása pedig durván 120 méteres.

A SELENE a sztereoképeket speciális pásztázó technikával készíti. A képfelvevő rendszer két különböző irányba beállított kamerája veszi fel vékony csíkokban a szonda útvonala alá eső felszínt. A szonda frissen közzétett nagyfelbontású 3D-s felvételei a Hold északi és déli pólusvidékeiről készültek. A lefedett terület az égitest Földről nem látható oldalán helyezkedik el, legjellegzetesebb alakzata a 63 km átmérőjű Dyson-kráter.

A holdfelszín háromdimenziós képei több tudományos célra is felhasználhatók. A felszín és a felszíni alakzatok szerkezete feltérképezhető, megismerhető, amiből következtethetünk magának a Holdnak a kialakulására és fejlődésére. A kráterek szerkezetéből és felszíni eloszlásából a környezet időbeli rétegződése és ezáltal a kora határozható meg. Több keringés alkalmával egy adott terület különböző megvilágítottság mellett térképezhető fel, amivel kiszűrhető a változó fényviszonyok hatása. Az ilyen megfigyelések a jövő tervezett emberes holdexpedícióit is segíthetik, különös tekintettel a felszíni holdbázisok helyének kijelölésére.

A Dyson-kráter a Hold északi pólusvidékén (ábra: JAXA, NASA Clementine térkép, hírek.csillagászat.hu)

A japán űrkutatási hivatal honlapjáról több álló- és mozgókép is letölthető. A háromdimenziós sztereoképek igazi élményt csak vörös-kék színszűrős szemüveg használatával nyújtanak. A három mozi linkje: Távoli ráközelítés a Dyson-kráterre, Repülls a Dyson felett, A déli pólusvidék térbeli látképe.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló