Ûrkutatás

Fekete lyukak előbb voltak, mint galaxisok

| 2009. január 19., hétfő 18:51

Sikerült választ találni arra a kérdésre, hogy a korai univerzumban melyik objektumok jöttek létre először: a galaxisok vagy a centrumaikban helyet foglaló nagytömegű fekete lyukak.

h i r d e t é s

Az univerzum közeli tartományaiban található galaxisokra és a bennük helyet foglaló nagytömegű központi fekete lyukakra vonatkozó korábbi munkák arra az érdekes eredményre vezettek, hogy kapcsolat van a fekete lyukak és a galaxisok központi sűrű területein található csillagok és gáz tömege között. A két tömeg aránya közel azonos a galaxisok széles kor- és mérettartományában: a néhány millió és több milliárd naptömeg közötti központi fekete lyukak tömege körülbelül ezredrésze a központi sűrű tartományok tömegének. Ez az állandó arány azt sejteti, hogy a fekete lyukak és a kidudorodások kölcsönösen hatással vannak egymás növekedési ütemére, ebből pedig következik a kérdés, hogy az arány a galaxisok fejlődése során végig állandó, vagy esetleg valamelyik növekedése előbb indult be, és vonta maga után a másikét.

Chris Carilli (National Radio Astronomy Observatory) az amerikai csillagászok társaságának kaliforniai ülésén az általa vezetett kutatócsoport eredményeit ismertető előadásában a fekete lyukak mellett tette le a voksot, azaz szerintük a korai univerzumban ezen objektumok alakultak ki előbb - írja a hírek.csillagászat.hu portál.

Carilli és munkatársai véleményüket a VLA antennarendszer és a Franciaországban működő Plateau de Bure Interferometer által az utóbbi néhány év alatt gyűjtött adatokra alapozzák. A kutatás során a fiatal, legfeljebb néhány milliárd éves galaxisokat vizsgálták, és azt találták, hogy a lokális univerzumban tapasztalt konstans tömegarány a fiatal világegyetem galaxisaira már nem áll. Ezekben a centrális fekete lyukak jóval nagyobb tömegűek a központi területekhez képest, mint a közeli tartományokban. Fabian Walter (Max Planck intézet) szerint a következtetés tehát az, hogy a fekete lyukak kezdtek el előbb növekedni.

A kutatók előtt álló következő kihívás az, hogy feltérképezzék a fekete lyukak és a központi területek növekedést befolyásoló egymásra hatásának folyamatát. Dominik Riechers (Caltech) szerint erről egyelőre semmilyen információval nem rendelkezünk, nem tudjuk, hogy a folyamat során egy adott pontnál miért áll be a konstans tömegarány. A munkában jelentős szerepük lesz az új, vagy éppen még építés alatt álló antennarendszereknek, mint például az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) vagy az EVLA (Expanded Very Large Array), melyek érzékenysége és felbontóképessége lehetővé fogja tenni, hogy a galaxisok kérdéses területeit a dinamikai vizsgálatokhoz szükséges részletességgel tanulmányozhassák a kutatók.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló