Ûrkutatás

Sokkal gyorsabban pörög a Tejút, mint eddig gondolták

| 2009. 01. 06., 08:53 | Frissítve: 2009. január 6., kedd 11:22

Galaxisunk, a Tejútrendszer sokkal gyorsabban pörög, mint eddig feltételezték, és a tömege is 50 százalékkal nagyobb - fedezte fel egy nemzetközi csillagászcsapat.

h i r d e t é s

A csillagászok a Föld különböző pontjain elhelyezkedő 10 rádióteleszkóppal mérve azt találták, hogy a Tejút forgási sebessége 161 ezer kilométer per órával nagyobb, mint az eddigi feltételezés volt. Vagyis galaxisunk pontosan 965.600-zal pörög, szemben az eddig számított 804.672 kilométer per óra helyett.

A Tejút tömege 50 százalékkal nagyobbnak bizonyult az új mérés eredményeként. Ez azt jelenti, hogy galaxisunknak a gravitációs vonzása is nagyobb, vagyis könnyebben ütközhet össze az Andromédával vagy más kisebb szomszédos galaxisokkal.

A Naprendszerünk, amelyben a Föld kering, a Tejút közepétől 28 ezer fényévre helyezkedik el.

A mérést klasszikus trigonometriai (háromszögelési) módszerrel végezték, amely nagy pontosságot tesz lehetővé, mert nincs szükség hozzá más tulajdonságokon (például a fényességen) alapuló kiindulási feltételezésekre. A háromszögelési módszer különösen alkalmas pontos távolság- és sebességmérésre.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló