Ûrkutatás

Hétszáz fokos hőingadozás egy exobolygón

| 2009. február 6., péntek 22:43

Egyedülállóan extrém bolygót fedeztek fel az infravörös tartományban dolgozó Spitzer űrtávcső segítségével. A távoli gázbolygó felszínén 700 fokos hőingadozás van, írja a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala.

A Lick obszervatóriumban dolgozó Greg Laughlin és munkatársai a Spitzer űrteleszkóp segítségével olyan extrém körülményeket fedeztek fel egy bolygó felszínén, amilyenekhez hasonlót eddig még soha nem láttak a csillagászok. A HD 80606b jelzésű gázóriás csupán 190 fényévre található a Földünktől, különleges tulajdonságai pedig már eddig is ismertek voltak a kutatók előtt.

A bolygó rendkívül excentrikus, azaz nagyon lapult pályán kering csillaga körül, a pálya legtávolabbi pontján majdnem olyan távol van, mint a Föld a Naptól (0,83 csillagászati egységre), és napközelben közelebb helyezkedik el, mint a Merkúr, vagyis csupán 0,03 csillagászati egységnyire. A pálya elliptikussága miatt a csillagászok már sejtették, hogy a bolygó felszínén a hőmérséklet ingadozása nagyon nagy lehet, ezért vizsgálták meg a gázóriást a Spitzer űrteleszkóp segítségével is.

Az eredmények szerint a hőmérséklet mindössze hat óra alatt 800 Kelvinről 1500 Kelvinre emelkedik, majd ugyanennyi idő alatt újra visszahűl. Az ingadozásnak köszönhetően a bolygó atmoszférájában elképesztő időjárási jelenségek lehetnek: heves szelek és viharok, melyek messze túlszárnyalják a Földön tapasztalhatóakat.

Számítógépes szimuláció a HD 80606b légköréről, ahogy a pálya csillagközelpontja után a bolygó egyre távolodik a központi égitesttől. A képsorozat a legnagyobb közelítés utáni 4,4 naptól egészen a 8,9 napig tartó lehűléses szakaszt öleli fel. (NASA/JPL-Caltech/J. Langton (UC Santa Cruz) nyomán)

A planéta keringési ideje 111 nap. A legtöbb időt a napjától távol tölti el, és csupán 1 napig van a központi csillagához közeli pályaszakaszon. Emiatt viszont a bolygóról nézve a központi csillag fényessége ezerszeresen változik, ahogy a bolygó egyre közeledik a csillaghoz, majd újra távolodik attól.

A HD 80606b nem sorolható a forró Jupiterek közé, vagyis az olyan exobolygók közé, melyek a csillagukhoz nagyon közel, kör alakú pályán keringenek, és mindig ugyanazon oldalukat mutatják a csillag felé (úgynevezett kötött keringésűek). A gázóriás 34 óránként megfordul tengelye körül, így felszínének mindig más oldala melegszik fel, majd hűl le ismét.

A kutatók további megfigyeléseket terveznek, hogy pontosabb képet kapjanak a keringés során változó bolygófelszíni hőmérsékletről.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló