Ûrkutatás

Elvileg nem is lehetnének óriáscsillagok

| 2009. 01. 26., 11:20 | Frissítve: 2009. január 26., hétfő 11:29

Egy szuperszámítógéppel végzett szimulációsorozat választ adhat arra a kérdésre, hogyan alakulhatnak ki a nagyon nagy tömegű csillagok, illetve arra, miért is találhatók ezek leginkább kettős és többes rendszerekben.

h i r d e t é s

Az asztrofizika egyik érdekes kérdése, hogy milyen módon alakulhatnak ki a nagyon nagy, a Nap tömegének százszorosát is meghaladó méretű csillagok. A problémát többek között az okozza, hogy az elméletek szerint a csillag kialakulása közben sugárzásának nyomása - ami erősebb, mint a gravitációs vonzás - egyszerűen elfújja a körülötte lévő, porban gazdag sűrű intersztelláris gázanyagot, így utánpótlás hiányában elvileg nem érhetne el 20 naptömegnél nagyobb méretet. Azonban ennél sokkal nagyobb csillagokat is észlelünk.

Mark Krumholz (University of California, Santa Cruz) és munkatársai már több éve a csillagkeletkezési folyamatokat szimuláló komplex számítógépes modelleken dolgoznak. Az ORION névre keresztelt kódjuk és a San Diego Supercomputer Center - több hónapra igénybe vett - számítógépes kapacitásának segítségével kapott eredményeik más megvilágításba helyezhetik a nagytömegű csillagok keletkezésével kapcsolatos problémát is, írta meg a Hírek.csillagászat.hu.

Krumholz és kollégái 3D-s szimulációi szerint miközben a porral dúsított gáz a nagytömegű csillag növekvő magjára hullik, a benne kialakuló instabilitások olyan csatornák létrejöttéhez vezetnek, melyek közül egyesekben a csillag - eddig rombolónak gondolt - elektromágneses sugárzása kijut az intersztelláris tér távolabbi tartományaiba, míg másokban továbbra is zavartalanul áramlik az anyag a születő csillag magjára. Krumholz szerint a szimulációkban jól láthatók a befelé áramló gázszálak, illetve a köztük kijutó sugárzás, ami viszont azt jelenti, hogy nincs szükség semmilyen egzotikus mechanizmusra, a nagytömegű csillagok ugyanolyan akkréciós folyamatok során jönnek létre, mint kisebb társaik, a gravitációs kollapszus ellen ható sugárnyomás nem gátolja növekedésüket.

A futtatásoknak lett egy nem várt mellékterméke is. A protocsillagra spirálozó anyag alkotta korong gravitációsan instabil, ezért kisebb csomósodások jöhetnek benne létre, melyek aztán kicsiny, másodlagos csillagkezdeményekké alakulhatnak. Ezek sorsa általában a főcsillaggal történő ütközésben és összeolvadásban végződik.

Krumholzék szimulációi során azonban az egyik csomó elég nagy lett ahhoz, hogy függetlenítse magát és saját anyagbeáramlási korongot alakítson ki, mely folyamat végén maga is nagytömegű csillaggá vált. Sikerült egy harmadik komponens kialakulását is megfigyelni, ez előbb egy távoli pályára dobódott ki a rendszerből, végül azonban beleolvadt a főkomponensbe. A szimuláció leállításakor, 57 ezer év elteltével, a két csillag 41,5 és 29,2 naptömegű volt, és viszonylag tág pályákon keringtek a tömegközéppont körül. Krumholz szerint ezzel sikerült előállítaniuk egy tipikus, nagytömegű csillagokból álló kettős rendszert, bár ez eredeti terveik között egyáltalában nem szerepelt.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Az út
  McCarthy, Cormac: Az útÁr: 2990 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2542 Ft
 • Eclipse - Napfogyatkozás
  Meyer, Stephenie: Eclipse - NapfogyatkozásÁr: 4999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 4250 Ft
 • Egek ura
  Kirn, Walter: Egek uraÁr: 2980 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2533 Ft
 • Budapest Bár Vol.1
  Budapest Bár: Budapest Bár Vol.1Ár: 3790 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3601 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló