Ûrkutatás

Simonyi újra a Földön

| 2007. 04. 21., 11:48 | Frissítve: 2007. április 21., szombat 15:33

Sikeresen landolt Kazahsztánban a Szojuz TMA-9 űrhajó, fedélzetén két hivatásos űrhajóssal, és a magyar származású űrturistával, Charles Simonyival. A milliárdos két hetet töltött az ISS nemzetközi űrállomáson, minden percét élvezte, és legszívesebben máris visszamenne.

h i r d e t é s

Véget ért Charles Simonyi nagy utazása. Az 58 éves, magyar származású milliárdos, aki két hete az ötödik űrturistaként, és a 450. űrhajósként lépett Föld körüli pályára, magyar idő szerint 11 óra 10 perckor hagyta el a nemzetközi űrállomást a Szojuz TMA-9 fedélzetén. Az űrhajó 13:42-kor beindította a fékezőrakétákat, és egy három és fél perces manőverrel landolási pályára állt az Atlanti-óceán déli része felett. 14 óra 5 perckor a terveknek megfelelően az különvált az űrhajósok kapszulája, az orbitális modul és a hajtómű modulja, majd 14:31-kor a leszállókabin sikeresen landolt Kazahsztánban, Dzsezkazgantól mintegy 135 kilométernyire északra, a sztyeppén.


fotó: MTI

A helikopteres mentőcsapatok percek alatt a helyszínre értek, és a három űrhajóst épen és egészségesen segítették ki a kapszulából. "Egy kicsit szédülök, szokatlan még a gravitáció" - mondta Simonyi az őt fogadó orvosoknak, és a segítségére siető csapat tagjainak hol angolul, hol oroszul, hol magyarul erősítette meg hogy jól érzi magát, rendben zajlott a hazaút, és meg se kottyant neki a 4,5 g gyorsulás a leszállás utolsó szakaszában.

A második magyar űrhajós 14 napot töltött az űrben - az eredetileg tervezettnél eggyel többet, mert az először kitűzött leszállási körzetben az esőzések miatt túl sok olvadékvíz gyűlt össze, és a landolás túl veszélyessé vált.

A legénység Simonyit búcsúztatja hazaindulás előtt

92 perc alatt a Föld körül

Simonyi április 7-én, magyar idő szerint este, Oleg Kotov és Fjodor Jurcsihin kozmonauták társaságában hagyta el a Földet, akik fél évig maradnak a nemzetközi űrállomáson. Az űrturista most az amerikai Michael Lopez-Alegriával, az expedíció vezetőjével, és az orosz mérnök Mihail Tyurinnal tért vissza, akik 2006 szeptembere óta voltak az űrállomáson, ami 360 kilométeres magasságban kering a Föld körül, és nagyjából másfél óránként kerüli meg a bolygót. Az űrállomás hatodik lakója az indiai-szlovén származású pilóta hölgy, Sunita Williams volt.

Indulás előtt

Kemény kiképzés

Az orosz hatóságok hosszas egészségügyi vizsgálatok után tavaly augusztusban minősítették űrutazásra alkalmasnak a magyar származású milliárdost. A csillagvárosi űrturista-kiképzés közel fél évig tartott, Simonyi megismerkedett az ISS berendezéseivel, a leendő szkafandere kezelésével, súlytalansági szimulációkban vett részt, speciális elsősegély-tanfolyamot végzett el, és meg kellett tanulnia alapszinten oroszul is, hogy az űrállomás összes lakójával megértesse magát.

Élet az ISS-en

Az űrturista a felszállás (amit egy rázós helikopter-úthoz hasonlított, és meglepve tapasztalta, hogy a gyorsulás nem volt olyan vészes, mint a földi szimulációk során) viszontagságai után hamar hozzászokott az asztronauták életéhez. Hamar túltette magát a tipikus űrhajós-betegség hátfájáson (amit a súlytalanság izmokra gyakorolt hatása okoz), elmondása szerint remekül tudott aludni, és hozzászokott a súlytalansághoz, a "fent" és "lent" fogalmak megszűnéséhez is - ezt alátámasztandó, az űrbéli nyilatkozatait rendszeresen a kamerához képest fejjel lefelé lebegve tette.

A Föld szebb mint a képeken

Charles nem kizárólag turistaként töltötte napjait az ISS fedélzetén, tevékenyen részt vett az ott zajló tudományos munkában, sőt, "önszorgalomból" végzett méréseket a magyar fejlesztésű Pille sugármérővel, és szó szerint a vérét adta a tudományért annak a kísérletnek a keretében, ami azt vizsgálja, milyen hatással van a súlytalanság állapota a vérsejtekre. Emellett természetesen rengeteg fotót készített a Földről, ami elmondása szerint sokkal jobban néz ki mint a képeken, "óriási, csendes, gyönyörű és kék".

Magyar szavak a világűrben

Mérnökember lévén, Simonyi élénken érdeklődött a Szojuz űrhajók és az ISS berendezéseinek, rendszereinek technikai megvalósítása iránt. Állandó tréfák forrását jelentette, hogy a Microsoftnál befutott, és meggazdagodott Charles-t az űrállomáson olyan számítógépes rendszer vette körül, amin Linux fut; innen frissítette az űrturista rendszeresen a blogját, és lépett kapcsolatba többször is a Földdel. A dokkolás után nem sokkal öccse, Tamás hívta a földi irányítóközpontból, majd az első magyar űrhajós, a Simonyi kiképzésében is részt vett Farkas Bertalannal váltott néhány szót; 26 év után először hangzottak el magyar szavak a világűrben. Csak ezután következett Martha Stewart, Charles barátnője (akinek a bulvársajtóban elterjedt pletykákkal ellentétben nem kérte meg a kezét az űrből). Később Simonyi több sajtótájékoztatót is tartott odafentről, és kapcsolatba lépett közel húsz magyar rádióamatőrrel.

Újra itthon

Simonyi három konkrét célt tűzött ki maga elé az űrutazással: szeretné előmozdítani a polgári űrrepülést, segíteni az űrállomás továbbfejlesztését, és a fiatalok figyelmét az űr-tudományok felé akarja fordítani (és nem mellékesen a 23 millió dolláros utat övező médiafigyelem óriási ismertséget adott Simonyi nevének és cégének, az Intentional Software-nek).

A sikeres földetéréshez elsőként Sunita Williams, az űrállomáson maradt asztronauta gratulált, hozzátéve: "Nehéz elhinni, hogy néhány órája még együtt teáztunk itt fenn...".

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló