Ûrkutatás

Barna törpe csak barna törpével?

| 2009. január 8., csütörtök 10:30

Egy új, 233 közeli csillagrendszerre kiterjedő felmérés szerint közülük mindössze kettő olyan, melyben egy normál csillagot barna törpe kísér, ugyanakkor olyan kettősök is ismertek, melyben mindkét komponens barna törpe.

h i r d e t é s

A Hubble Űrteleszkóp NICMOS (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer) műszerével végzett, a Nap közelében elhelyezkedő 233 csillagrendszerre kiterjedő felmérés alapján a mintában mindössze két olyan rendszer található, melyben a kísérő barna törpe, míg a főkomponens egy normál csillag, általában vörös törpe. A kutatás eredményeit Sergio Dieterich (Giorgia State University, Atlanta) ismertette az Amerika Csillagászati Társaság (American Astronomical Society, AAS) 213., Kaliforniában zajló ülésén, írta meg a Hírek.csillagászat.hu. Dieterich szerint az, hogy a hidrogén magban történő fúziójához szükséges tömeghatár két oldalán elhelyezkedő objektumokból álló párok ilyen csekély számban fordulnak elő, különösen fontos annak fényében, hogy ismerünk olyan kettősöket, melyekben mindkét komponens barna törpe.

A mostani felmérés a RECONS (Research Consortium on Nearby Stars) program része, ami a Nap közvetlen szomszédságában található csillagok egyedi és csoporttulajdonságainak feltérképezését célozza. Jelenlegi legfontosabb feladata a 10 parszek sugarú környezet még ismeretlen objektumainak felfedezése és tulajdonságaik leírása. A RECONS keretében a keresést már létező, az egész égboltra kiterjedő felmérések adatbázisaiban végzik, de ezeket természetesen kiegészítik több teleszkóp újabb mérési eredményeivel is. Az ismert közeli barna törpék alacsony számát jól mutatja, hogy a 10 parszek sugarú térrészben ma mindössze 12 barna törpéről tudunk, míg vörös törpéből 239-et listáznak a katalógusok. Érdekes, hogy az ismert barna törpék száma a vizsgált térrészben az exobolygókéval mérhető össze. Ez utóbbiak száma azonban nagy valószínűséggel növekedni fog, ahogyan a detektálási módszerek fejlődése egyre kisebb és kisebb bolygók kimutatását teszi lehetővé.

Dieterich és munkatársai eredményét kiegészíti egy másik, szintén az AAS ülésén bemutatott kutatás (Michaela Stumpf, Max Planck Institute for Astronomy, Heidelberg), mely szerint a barna törpék inkább saját fajtájukkal alkotnak párokat. A NICMOS által szolgáltatott, közel 10 évet átfogó észlelési anyag és földi, adaptív optikával felszerelt teleszkópok új mérései alapján Stumpf és kollégái meg tudták határozni a Kelu-1 AB katalógusjelű, barna törpe komponensekből álló kettős pályaelemeit. Eszerint a keringési periódus 38 év, és az erősen excentrikus pálya síkja majdnem a látóirányunkban helyezkedik el.

A pályaparaméterek alapján Stumpfék a rendszer teljes tömegét 184 jupitertömegre teszik. Ez azért érdekes, mert spektroszkópiai és fotometriai mérések alapján a komponensek tömege nem lehet nagyobb 61, illetve 50 jupitertömegnél. (Ne feledkezzünk el továbbá a csillaggá válás körülbelül 75 jupitertömeges határáról sem.) Az elképzelés szerint a "hiányzó" tömeget egy harmadik komponens hordozhatja. Ha ez igaz, akkor ez lenne az első, három barna törpéből álló többes rendszer.

A barna törpék alacsony számának problémáját véglegesen a következő évtized egész égboltra kiterjedő infravörös felmérései oldhatják meg, melyek segítségével a ma még detektálhatatlan objektumok is kimutathatók lesznek, persze ha léteznek egyáltalán.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Az út
  McCarthy, Cormac: Az útÁr: 2990 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2542 Ft
 • Eclipse - Napfogyatkozás
  Meyer, Stephenie: Eclipse - NapfogyatkozásÁr: 4999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 4250 Ft
 • Egek ura
  Kirn, Walter: Egek uraÁr: 2980 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2533 Ft
 • Budapest Bár Vol.2 - Tánc
  Budapest Bár: Budapest Bár Vol.2 - TáncÁr: 4390 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 4171 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló