Ûrkutatás

Ismeretlen rádiójelet fogtak a Föld magaslégkörében

| 2009. 01. 13., 12:30 | Frissítve: 2009. január 13., kedd 16:10

Egy magaslégköri ballonkísérlet során a csillagászok a vártnál hatszor erősebb rádiójelet fogtak, aminek forrása egyelőre ismeretlen.

h i r d e t é s

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Arcade nevű ballonja 2006 júliusában repült Texas fölött 37 kilométeres magasságban. A négy órás megfigyelési kampány során az égbolt 7 százalékát sikerült feltérképezni. A mérés célja a kozmikus háttérsugárzás színképében lévő eltérések felderítése volt, azaz az Ősrobbanás utáni első sugárzás vizsgálata. Azonban miután kivonták a kapott adatokból a Tejútrendszertől és az ismert galaxisoktól származó rádiósugárzást, egy olyan statikus, légköri zavarhoz hasonló jelet kaptak, melynek erőssége minden előzetes várakozást messze felülmúlt, írja a Hírek.csillagászat.hu. A láthatólag illetve "hallhatólag" az egész égboltra kiterjedő sugárzás hatszor erősebb volt, mint ami az összes ismert asztrofizikai forrásból együttesen érkezik az adott hullámhosszon.

Fantáziakép a méréseket végző ballonról, ami 2000 liter folyékony héliumot vitt magával, hogy a műszerek hőmérsékletét -270 fok közelében tartsa. (NASA fotó)

Ismeretlen a zaj forrása

A jel eredete egyelőre ismeretlen. Az egyik elképzelés szerint az Univerzum legelső csillagaitól származik. Ezek több száz naptömegnyi behemótok, amelyek rövid életük végeztével fekete lyukká válnak, és haláltusájuk során bocsájtják ki töltött részecskék olyan nyalábjait (jeteket), ami rádiósugárzást okozhat.

Korábban a Spitzer űrtávcső infravörös adatai - az akkor detektált, egyedi csillagokhoz, galaxisokhoz nem társítható diffúz infravörös parázslás - alapján gondolták megtalálni a legkorábbi csillagoktól származó jeleket. Az elmélet ellenzői szerint csupán arról van szó, hogy a Spitzer által fel nem oldott halvány galaxisok összemosódó jeléről van szó.

Hatalmas fekete lyukak

Egy másik lehetőség a misztikus rádiósugárzás eredetére a távoli galaxisok középpontjában lévő hatalmas fekete lyukak által nagy sebességre felgyorsított töltött részecskék rádióemissziója. Mindenesetre a jel nem származhat a Tejútrendszer külső tartományaiban, a halóban található gáztól, sem az ismert rádiógalaxisoktól. Ha viszont a jel nem a korai, körülbelül 13 milliárd évvel ezelőtt, nem sokkal az Ősrobbanás után keletkezett csillagoktól származik, akkor a most detektált kozmikus rádiózaj rendkívül meg fogja nehezíteni az ősi csillagok jelének megtalálását. Azonban még ebben az esetben is fontos támpontokat adhat a fiatal Univerzumban zajló galaxisok fejlődésének megértéséhez, a rádióforrások kialakulására vonatkozó elméletek pontosításához.

A fenti eredményeket az Amerikai Csillagászati Társaság 213. találkozóján jelentették be, valamint az Astrophysical Journal című szakfolyóirathoz küldték be publikálásra.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • A viskó
  Young, William P.: A viskóÁr: 2250 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 1913 Ft
 • Az elveszett jelkép
  Brown, Dan: Az elveszett jelképÁr: 3990 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3791 Ft
 • Egek ura
  Kirn, Walter: Egek uraÁr: 2980 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2533 Ft
 • Én elmentem a vásárba
  Kolompos: Én elmentem a vásárbaÁr: 3390 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3221 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló