Ûrkutatás

Mutálódnak az űrben a földi baktériumok

| 2007. 09. 25., 12:09 | Frissítve: 2007. szeptember 25., kedd 13:04

Egy B-kategóriás horrorfilm sztorijára emlékeztet a NASA legújabb kutatása: az űrben a megváltozott gravitáció hatására mutáció indul be a Földről származó baktériumokban, amik erősebbek és agresszívebbek lesznek.

h i r d e t é s

Az űrutazás, és az azzal járó extrém körülmények, elsősorban a súlytalanság állapota miatt az űrhajósok csontjai, izmai és immunrendszere is legyengül. Az Atlantis űrsikló 2006. szeptemberi útján végzett kísérletek most elkészült kiértékelése azt mutatja, más szervezetekre éppen ellenkező hatással van a szokatlan környezet. A Salmonella typhimurium baktérium (vagyis a szalmonella kórokozója) a tesztek során erősebbé és veszélyesebbé mutálódott.

Heide Stefanyshyn-Piper asztronauta
kezében a battériumokat tartalmazó tároló
(forrás: NASA)

A szalmonellabaktériumokat hermetikusan lezárt kémcsövekben juttatták fel az Atlantis fedélzetére, miközben a Földön ugyanabból a baktériumtörzsből származó példányokat vizsgáltak kontrollcsoportként. Az Arizona State University professzora, Cheryl Nickerson által vezetett kutatás kimutatta, hogy a baktériumoknak az űrben 167 génje változott meg, fertőzőbbek és agresszívabbak lettek, és a kísérleti egereket sokkal gyorsabban ölték meg, mint a Földön maradt társaik.

A baktériumok mutálódása főleg hosszú űrutazásoknál jelenthet problémát, mint például a régóta tervezett Mars-expedíció, ami legalább három évig fog tartani. Az űrhajót ugyan lehet tökéletesen sterilizálni fellövés előtt, de az asztronautákat nem; mindenképpen magukkal visznek majd milliónyi, a testükben rejtőző baktériumot.

Az űrkutatás történetében eddig egyetlen alkalommal fordult elő súlyosabb fertőzés baktérium miatt: 1970-ben az Apollo 13 Hollywood által is megénekelt misszióján Fred Haise asztronauta betegedett meg súlyosan a Pseudomonas aeruginosa baktérium miatt, ami a leszálláskor a korlátozott oxigén és vízkészlet miatt legyengült szervezetét támadta meg.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló