Tudomány

Nem pusztítja el a Földet az óriás részecskegyorsító

| 2008. 06. 24., 12:15 | Frissítve: 2008. szeptember 11., csütörtök 10:29

A CERN atomfizikusai elismerik, hogy a kutatóközpont nyáron munkába álló részecskegyorsítójában fekete lyukak jöhetnek létre a kísérletek során. A tudósok szerint ezek a méretük és élettartamuk miatt nem lehetnek veszélyesek.

h i r d e t é s

A CERN kutatóközpontjában épülő részecskegyorsító, a Large Hadron Collider a legnagyobb és legbonyolultabb ilyen szerkezet lesz, amit ember valaha épített. A Genf közelében, a francia-svájci határ alatt elhelyezkedő, 27 kilométer hosszú földalatti alagútban az atomfizikusok elemi részecskéket fognak ütköztetni egymással óriási sebességgel. Az, hogy az ütközések során mi történik, milyen új részecskék jönnek létre, hogyan és mennyi energia szabadul fel, válaszokat adhat a fizika nagy kérdéseire, a kutatók a relativitáselmélet és a kvantumfizika alapvető elméleteinek működését vizsgálhatják meg a gyakorlatban.

Már többször felmerült, hogy az LHC kísérletei során mini fekete lyukak keletkezhetnek, amelyek akár az egész bolygót pusztulással fenyegetik (két amerikai tudós addig ment, hogy a bíróságon próbálja megállítani a részecskegyorsító beindítását).

A CERN vezető tudósai most a részecskegyorsító végső tesztjei alapján azt állítják, valóban létrejöhetnek fekete lyukak a kísérletek közben, de ezek atomi méretűek, és nagyon rövid élettartamúak lehetnek, és az, hogy esetleg katasztrófát okozhatnak, sci-finek is meredek. A biztonsági elemzés kiemeli, hogy a Föld légkörének felső rézegeiben a kozmikus sugárzás nagyjából egymillió LHC-kísérletnyi ütközést produkált már nagy energiájú és sebességű elemi részecskék között, mégis egyben van még a bolygó. Sőt, az LHC kísérleteinél a fekete lyuk létrejöttének elméleti esélye valójában kisebb, mint a kisebb energiájú részecskékkel dolgozó New York-i Relativistic Heavy Ion Collider kutatóközpont részecskegyorsítójában. Az RHIC nyolc éve működik, bár a beindítását a mostanihoz hasonló viták övezték a tudósok között.

A Large Hadron Collidert eredetileg 2007 novemberében akarták bekapcsolni, de ezt már többször el kellett halasztani. A jelenlegi terv szerint valamikor a nyár végén állhat munkába a részecskegyorsító.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló