Környezet

Hat-hét méterrel emelkedő tengerszinttel riogatnak a tudósok

| 2009. február 6., péntek 15:35

A tudósok már eddig is katasztrofális következményekkel ijesztgették a közvéleményt arra az esetre, ha az Antarktisz drámaian gyorsan olvadó, és a szétesés felé tartó nyugati jégtáblája teljesen összeomlana. Egy új kutatás szerint a helyzet még rosszabb, mint eddig hittük.

h i r d e t é s

Kanadai kutatók tanulmánya minden eddiginél súlyosabb következményeket vetít előre arra az esetre, ha az Antarktisz nyugati felének jégtakarója összeomlana. Márpedig a jelek szerint errefelé haladunk: a NASA 2007-ben vészes ütemben olvadó régiókat fedezett fel az összesen 25 millió köbkilométernyi jeget tartalmazó hatalmas félszigeten, egy nemzetközi kutatás pedig azt mutatta meg, hogy 1996 óta 75 százalékkal nőtt az Antarktisz jégvesztesége az olvadás miatt. Csak a három legnagyobb nyugat-antarktiszi gleccser, a felgyorsult működésű Pine Island, Thwaites és Smith több mint másfélszer annyi jeget küld az óceánba, mint amennyit a hóesés az egész déli sarkvidéken pótol. A számítások szerint csak ez a három gleccser négyévente egy milliméterrel emeli a világon a tengerszintet.

A torontói egyetem kutatói most új modellt dolgoztak ki annak szimulálására, hogy mi fog történni, ha ez a folyamat tovább gyorsul, és az egész nyugat-antarktiszi jégtábla összeroskad, és beleolvad az óceánba (a sarkvidék nagyobb, magasabban fekvő, és hidegebb keleti része ilyen szempontból biztonságban van). Az eddigi modellek úgy dolgoztak, hogy kiszámolták, mennyi víz képződik az óriás jégtábla elolvadásával, azt elosztották a világtengerek összfelületével, és megkapták, milyen vastag vízréteget tesz rá az olvadás a mai tengerszintre.

A kanadai kutatók magyarázó ábrája a tengerszintet emelő hatásokról

A kanadai tudósok szerint azonban ennél jóval bonyolultabb folyamatokra kell számítanunk, ha a katasztrófa bekövetkezik. Az antarktiszi jég olyan óriási tömegű, hogy saját árapály-hatást tart fenn. Amikor ez megszűnik, az antarktiszi partok közelében lecsökken a vízszint, az északabbra fekvő területeken pedig megemelkedik. Egy másik hatás, amivel eddig nem számoltak a modellek, három kilométer vastag jég nyomása az alatta levő földrétegen. Ha ez a nyomás az olvadással lecsökken, a talajszint megemelkedik, feljebb nyomva a felette levő vizet is, ami újabb óriási adag vizet pumpál az óceánba. A kutatók számításai szerint az olvadás az eddig becsült öt méter helyett hat-hét méterrel emelheti meg a globális tengerszintet, ami minden tengerparti, sűrűn lakott vidéket elpusztítana. Legrosszabbul Észak-Amerika partvidékei, és az Indiai-óceán szigetvilága fog járni.

A tanulmány másik fontos következtetése, hogy az óriási tömegű víz bejutása a világtengerekbe megzavarhatja a Föld forgástengelyének egyensúlyát is. Ilyen hatást megfigyeltek már cunamik esetében, amikor óriási víztömegek mozdulnak meg, időlegesen kibillentve a Föld megszokott tömegegyensúlyát. A nyugat-antarktiszi jég elolvadása ilyen szempontból egy sosem látott erejű, de nagyon lassú cunamihoz hasonló, ami a számítások szerint akár 500 méterrel is eltolhatja a Föld forgástengelyét.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló