Tudomány

Megtalálták a Biblia ókori változatát?

| 2009. 02. 06., 16:25 | Frissítve: 2009. február 6., péntek 18:04

Valószínűleg a Biblia ókori változatát találták meg egy ciprusi csempészcsoportnál. A kéziratot a Jézus korában használt arámi nyelvjárásban írták.

h i r d e t é s

A ciprusi rendőrség egy házkutatás során antik kéziratot foglalt le, amelyen arámi szövegek vannak. A régi nyelvjárás szerintük arra utal, hogy a kézirat körülbelül kétezer éves, Jézus korából származik. A lapokon a Bibliából vannak idézetek, a pergamenre arannyal írtak. A szakértők azonban még nem tudják eldönteni, hogy egy felbecsülhetetlen értékű, eredeti antik irattal van-e a dolguk, vagy csak egy ügyes hamisítvánnyal.

Múlt héten foglalták le a relikviát, és a ciprusi rendőrség kilenc embert letartóztatott. A nyomozók találtak egy faragott szobrot Jézusról, amelyet valószínűleg egy észak-ciprusi templomból loptak el, valamint egy dinamitot. Az őrizeteseket antikvitások csempészésével, illegális ásatással és robbanóanyag birtoklásával vádolják.

Charlotte Roueche, a londoni King's College késői antik és bizánci korral foglalkozó professzora szerint a tárgyak Törökországból, Tur-Abdin körzetéből származhatnak, ahol még ma használják a régi arámi nyelvjárást.

Peter Williams, a Cambridge egyetem munkatársa szerint a pergamen kevesebb, mint ezer éves. A leletet megvizsgáló szakértők szerint a szöveg egyes elemei arra utalnak, hogy a XV. század után keletkezett az irat, a nyelvezete alapján pedig még később, a XIX. században készült a pergamen.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Az út
  McCarthy, Cormac: Az útÁr: 2990 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2542 Ft
 • Eclipse - Napfogyatkozás
  Meyer, Stephenie: Eclipse - NapfogyatkozásÁr: 4999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 4250 Ft
 • Egek ura
  Kirn, Walter: Egek uraÁr: 2980 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2533 Ft
 • Csiribiri - DVD
  Halász Judit: Csiribiri - DVDÁr: 3790 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3601 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló