Tudomány

A CERN-ben megtalálhatják a titokzatos isteni részecskét

| 2008. 04. 08., 13:10 | Frissítve: 2008. szeptember 11., csütörtök 10:29

Rövidesen bebizonyosodik a megfoghatatlan atomi alkotó, a Higgs-bozon létezése - véli az elemi részecske atyja, Peter Higgs brit tudós, aki több mint 40 éve írta le feltevését, amely szerint létezik egy olyan elemi részecske, amely a többi részecske tömegéért felelős és közvetetten az élet kialakulását is lehetővé teszi.

Higgs az Európai Részecskekutató Központban tett látogatása után hétfőn adott hangot meggyőződésének, hogy a francia-svájci határon jövő év elején működésbe lépő részecskegyorsító, a Large Hadron Collider segítségével megtalálják az eddig csak elméletben létező Higgs-bozont.

"Annak valószínűsége, hogy a részecske hamarosan felbukkan, szerintem több mint 90 százalék" - válaszolta az újságírók kérdésére. A CERN-ben egyszer már abbahagyták a 78 éves tudós korábbi kísérleteit a Higgs-mező néven is ismert, szükségszerűen létező jelenség bizonyítására; a kisebb részecskegyorsítókkal sem itt, sem amerikai Fermilabban nem sikerült detektálniuk a Higgs-bozont a kutatóknak. A láthatatlan Higgs-mezők léte ma már általánosan elfogadott a tudósok körében, úgy vélik, csupán pár milliomod másodperccel az ősrobbanás után születtek. A Higgs-bozon megtalálása igazolná ezt az elméletet.

A CERN új részecskegyorsítójában ezeket körülményeket szimulálják azáltal, hogy csaknem fénysebességgel ütköztetik össze a részecskéket. A központ tudósai remélik, hogy a művelet egyértelmű bizonyítékot ad végre az egyesek által "isteni részecskének" elnevezett bozon létezésére. Higgs, aki ateista, nem örül az elnevezésnek. Elméletével ő azt kívánta megmagyarázni, hová tűnik el a tömeg, amikor az anyag egyre kisebb atomon belüli részecskékké törik szét.

Az LHC, a világ legnagyobb részecskegyorsítója.

A médiától elzárkózó tudós, aki munkássága legnagyobb részét a skóciai Edinburgh egyetemén töltötte, feltételezi hogy az ősrobbanás pillanatában súlytalan volt az anyag, majd hirtelen tömeget nyert. Érvelése szerint ez egy mezőnek volt köszönhető, amely a részecskékhez tapadt, amint azok áthaladtak rajta, így nyerték el súlyukat. Ha ez nem történt volna meg, az anyag szabadon lebegne a világegyetemben és a csillagok, bolygók sohasem alakultak volna ki.

Higgs hangot adott annak a reményének, hogy az eddig megfoghatatlan bozont azonosítani tudják 80. születésnapja, 2009 előtt. Lehetséges azonban, hogy nem lesz azonnali, látható bizonyítéka a bozonok felbukkanásának az LHC-ben lejátszódó több milliárd ütközést nyomon követő ultrabonyolult CERN-számítógépekben. "Az egész olyan gyorsan zajlik, hogy a bozon feltűnése elrejtve maradhat az összegyűjtött adatok között és sok időbe telhet, míg az elemzés megtalálja" - mondta Higgs. "Egy ideig még hűtve tarthatom a pezsgőt" - tette hozzá.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló