Három hónapra békén hagyják a vízbefojtásos módszerrel vallatott rabot

| 2009. 02. 06., 08:01 | Frissítve: 2009. február 6., péntek 08:21

Miután Obama beiktatása után megtiltotta, hogy kínzással csikarjanak ki vallomást a rabokból, illetve azt kérte, hogy a guantánamói ügyészek 120 napra függesszék fel a folyamatban lévő eljárásokat, három hónapra békén hagyják azt a férfit is, akit a Code hadihajó elleni támadás kitervelésével vádolnak. A férfi azután azután vallott, mondta az Infórádió, hogy vízbefojtásos módszerrel beszélgettek vele.

h i r d e t é s

Az amerikai elnök kérésére 120 napra visszavonták a Cole hadihajót 2000. október 12-én ért támadás kitervelője elleni vádakat, számolt be az Infórárdió. Emlékeztetőül: Barack Obama eskütételének másnapján utasította a Pentagon állományába tartozói guantánamói katonai ügyészeket, hogy kérvényezzék mind a 21 folyamatban lévő eljárás 120 napra való felfüggesztését.

Ehhez az elnöki utasításhoz igazodva Susan Crawford bírónő ejtette a 17 amerikai katona halálával járó, a jemeni Áden kikötőjében 2000. október 12-én ért támadás értelmi szerzője, Abder-Rahim an-Nasiri ellen felhozott vádakat. A védelmi tárca egyik szóvivője azonban jelezte: a vádpontok visszavonása még nem jelenti azt, hogy ezzel végleg lezárult Nasiri ügye. A guantánamói különleges eljárások moratóriumának a lejárta után a férfi ellen ismét vádat emelhetnek, és Nasirit továbbra is fogva tartják.

Nasirit 2002-ben fogták el az Egyesült Arab Emírségekben, és 2006-ban szállították át a Kuba szigetén létesített különleges fogolytáborba. Előzőleg azonban a CIA egyik titkos börtönében úgynevezett vízbefojtásos módszerrel vallatták. Tettét bevallotta. Obama beiktatása után nem sokkal megtiltotta azt is, hogy az amerikai katonai hatóságok kegyetlen eszközökkel, vagyis kínzással igyekezzenek vallomást kicsikarni a terrorcselekmények elkövetett gyanúsítottakból.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló