Feldúlhatják hazájukat a gazdasági válság miatt az ukránok

| 2009. február 6., péntek 15:02

Ukránok tízezrei vesztették el állásukat eddig a gazdasági válság miatt, végkielégítésüket meg már felélték. A fokozódó gazdasági nehézségek miatt már hét városban is tiltakozások voltak. Ezek a Korreszpondent című kijevi magazin szerint hamarosan az egész országra is kiterjedhetnek.

Az elszegényedett ukránok tömeges tiltakozásai feldúlhatják az országot, már küszöbön áll a hatalom által sokáig figyelemre sem méltatott forradalom, írta pénteken a Korreszpondent című kijevi magazin. A hetilap szerint Ukrajnában az utóbbi hónapokban tízezrek veszítették el állásukat, miközben az elbocsátáskor törvényesen járó, kéthavi bérnek megfelelő végkielégítési összeget az érintettek már felélték, vagy ha nem, akkor az elveszítette az értékét. Azok a százezrek, akiknek még van munkájuk, nem kapnak fizetést vagy annak egy részét vihetik csak haza.

A lap szerint a közműdíjak emelkedése, az orvosságok és élelmiszerek drágulása dühíti a gyors ütemben szegényedő ukrán lakosságot. A cikk szerint a tiltakozások hulláma elborítja az országot, a dél-ukrajnai Herszonban például a helyi gépgyár 400 dolgozója február 3-án az elmaradt bérek kifizetését követelve rohammal elfoglalta az üzem irodaépületét.

A kelet-ukrajnai Luhansztól a nyugati országrészben fekvő Lembergig (Lvivig) végigsöprő tiltakozási akciók résztvevői a legkülönfélébb követeléseket fogalmazták meg a bérhátralék felszámolástól kezdve a nemzeti valuta árfolyamának stabilizálásán át adókedvezmények nyújtásáig és a vállalatok államosításáig.

héten hét nagyvárosban voltak autós tiltakozási akciók. Az utakat és a közigazgatási épületek környékét járműveikkel elálló sofőrök a cikk szerint a gépkocsikra kivetett adók és a bankhitelkamatok befagyasztását követelték.

A lap idézte a Research and Branding Group holding által a napokban közzétett közvélemény-kutatási adatokat, amelyek szerint minden ötödik ukrán gyűlöli a jelenleg regnáló hatalmat, száz megkérdezettből 68 pedig nem bízik benne. A vizsgálatba bevontak több mint harmada, 36,5 százaléka nyilatkozta azt, hogy kész lenne csatlakozni a tiltakozó megmozdulásokhoz, de csak azután, hogy kimerültek a megélhetéshez szükséges forrásaik. A jelekből ítélve nem kell sokáig várni arra, hogy az utolsó csepp is belekerüljön abba a bizonyos pohárba.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló