Letartóztattak nyolc amerikait Pekingben

| 2008. 08. 21., 11:33 | Frissítve: 2008. augusztus 21., csütörtök 11:43

Nyolc amerikait és egy britet is őrizetbe vettek Pekingben, mert Tibet mellett tüntettek. A külföldiek még így is jobban járhatnak a kínai tiltakozóknál, akiket már azért munkatáborba küldenek, ha bejelentik egy tüntetés tervét.

Nem puhul a kínai rezsim. A Reuters jelentése szerint legalább nyolc amerikait és egy britet tartóztattak le a hatóságok, mert Tibet mellett tüntettek. Az tüntetést a Diákok a Szabad Tibetért nevű amerikai csoport szervezte. A keddi tüntetésen a hatóságok öt amerikai bloggert és egy művészt tartóztattak le, majd szerdán még négy tüntetőt, köztük két amerikait és egy britet. Az utóbbi csoport a Madárfészek stadionnál terített ki egy tibeti zászlót.

"Ha külföldiek tüntetnek Pekingben Tibet mellett, a hatóságoknak jogukban áll a törvények szerint eljárniuk" - jelentette ki a Reutersnek Csin Kang (Qin Gang), a kínai külügyminisztérium szóvivője. A kínai törvények pedig korlátozzák a szólás- és gyülekezési szabadságot, azaz a külföldieket is letartóztatják.

A nyugati tiltakozók még így is jobban járhatnak kínai társaiknál. A hatóságok a Reuters jelentése szerint egy évre átnevelőtáborba küldték a 79 éves Vu Tien-jüant (Wu Dianyuan) és a 77 éves Vang Hsziu-jinget (Wang Xiuying). Bűnük az volt, hogy többször is tüntetési engedélyt kértek a hatóságok által kijelölt pekingi tüntetési helyszínekre.

A kínai hatóságok az olimpia előtt tettek ígéretet arra, hogy három, a játékoktól távoli pekingi helyszínen tüntetéseket tarthatnak. Az elmúlt napokban azonban egyetlen tüntetésre sem adtak engedélyt, viszont több kérelmezőt letartóztattak.

A Reuters jelentése szerint az ismert ellenzékieket pedig már a játékok előtt elkezdték zaklatni. Tung Csicsin (Dong Jiqin) nejét, Ni Julant (Ni Yulan) már áprilisban letartóztatták. "Azt gondolom, hogy az olimpiát meg kellett rendezni. De nincs kedvem nézni a versenyeket" - nyilatkozta Tung a Reutersnek.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Turulpörkölt
  Varga, Krzysztof: TurulpörköltÁr: 2500 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2125 Ft
 • Enderby fekete hölgye
  Burgess, Anthony: Enderby fekete hölgyeÁr: 3000 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2550 Ft
 • Kapzsiság
  Ward, J. R: KapzsiságÁr: 3999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 3400 Ft
 • A vágy muzsikál
  Szalóki Ági: A vágy muzsikálÁr: 4090 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3886 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló