Nem tápláláják tovább mesterségesen a 17 éve kómában fekvő nőt

| 2009. 02. 06., 16:47 | Frissítve: 2009. február 6., péntek 22:04

A jobboldali olasz kormány még nem nyugodott bele a döntésbe, bármikor közbeléphet.

Leállították pénteken a 17 éve kómában fekvő Eluana Englaro mesterséges táplálását. Engelaro 21 évesen, 1992-ben szenvedett autóbalesetet. Agyhalott, az orvosok szerint kómája visszafordíthatatlan. Édesapja 1999-ben fordult bírósághoz, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését.

A milánói fellebviteli bíróság végül helyt adott az apa kérelmének. Bizonyítottnak vették, hogy a lánya, amikor még tudatánál volt, elutasította mesterséges életben tartását. Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen, így az olasz legfelsőbb bíróság elé került az ügy. A legfőbb olasz bírói testület helybenhagyta a múlt év novemberének közepén a milánói bíróság döntését.

E döntés értelmében kezdődhetett el most a mesterséges táplálás fokozatos leállítása. Napról napra, fokozatosan csökkentik a páciens szervezetébe juttatott tápanyagok mennyiségét.

Az Olaszországban még mindig befolyásos katolikus egyház ugyanakkor az eutanázia elleni küzdelem jelképévé emelte az esetet. "Az élet szent... A mesterséges táplálás leállítása egyenlő a gyilkossággal" - állt nemrégiben egy idevágó vatikáni nyilatkozatban.

Számos jobboldali parlamenti képviselő és más politikai személyiség nyomást gyakorol Silvio Berlusconi jobboldali kormányára, hogy akadályozza meg a család döntésének érvényesülését. Az olasz kormány sürgősséggel el is fogadott pénteken egy törvényerejű rendeletet, hogy megakadályozza Eluana mesterséges táplálásának leállítását.

A jogszabály azonban nem léphet hatályba Giorgio Napolitano elnök aláírása nélkül. Márpedig az államfő Silvio Berlusconi kormányfőhöz intézett levele szerint nem lát olyan sürgősséget ebben az ügyben, amely indokolná egy törvényerejű rendelet megalkotását és életbe léptetését.

Jól jellemzi az esettel kapcsolatos politikai és társadalmi feszültségeket, hogy kedden át kellett szállítani a 38 éves pácienst az udinei La Quiete klinikára abból a leccói kórházból, ahol eddig gondozták, mert ott nem vállalták az orvosok a mesterséges táplálás megszüntetésének végrehajtását.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Kapzsiság
  Ward, J. R: KapzsiságÁr: 3999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 3400 Ft
 • Szégyen
  Rushdie, Salman: SzégyenÁr: 3499 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2975 Ft
 • Barátnőim a terhességről
  Iovine, Vicki: Barátnőim a terhességrőlÁr: 3000 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2550 Ft
 • Csiribiri - DVD
  Halász Judit: Csiribiri - DVDÁr: 3790 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3601 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló