Néhány helyre beengedték az EU megfigyelőit az oroszok

| 2008. október 1., szerda 15:11

A keddi orosz kardcsörtetés ellenére szerdán beléphettek az EU megfigyelői a grúziai pufferzónákba, azaz az orosz hadsereg által illegálisan megszállt grúz területekre. Legalábbis némelyikbe, mert pár helyen tovább erősködtek az oroszok, akik az aláírt megállapodások ellenére sem hajlandók beengedni a nemzetközi megfigyelőket a szakadár Dél-Oszétiába és Abháziába.

h i r d e t é s

Megkezdték munkájukat az Európai Unió fegyvertelen megfigyelői Grúzia oroszok által megszállt területein. Az orosz hadsereg, bár kedden még azt mondta, hogy a megfigyelők nem léphetnek be az úgynevezett pufferzónába - Grúzia illegálisan megszállt területeire -, néhány helyre mégis beengedte a megfigyelőket.

Igaz, másutt "biztonsági okokra" hivatkozva visszafordították őket, bár az EU közvetítésével aláírt grúz-orosz megállapodás elvben szabad bejárást biztosít a megfigyelőknek az ország teljes területére, így a szakadár területekre és a pufferzónákba is.

Ehhez képest Moszkva egyszerűen megtagadta az EU megfigyelőinek a belépést a szakadár területekre.

Igaz, ugyanennek a megállapodásnak az értelmében az orosz hadseregnek már régesrég ki kellett volna vonulnia az illegálisan megszállva tartott területekről, és a két szakadár területen is a háború előtti mértékűre kellett volna csökkentenie a csapatlétszámot. A legújabb orosz ígéret szerint október 10-ig kivonják csapataikat a pufferzónákból, ám a szakadár területeken megduplázzák a háború előtti csapatlétszámot.

A nehézségek ellenére az EU egyelőre még nem rúgta össze a port az oroszokkal. A megfigyelőcsoport egyik brit tagja szerint szándékosan ilyen engedékenyek, írja a BBC. Bíznak benne, hogy a magasabb szintű diplomáciai tárgyalásokon végre rávehetik az oroszokat, hogy legalább azt tartsák be, amit megígértek.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló