Mi van, ha Szentes rakétákkal lövi Szegedet?

| 2009. 01. 09., 17:42 | Frissítve: 2009. január 13., kedd 17:33

Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

Van köze Gázának a gázhoz?
Az ukrán-orosz gázvitához semmi, de a helyzet évtizedek óta gázos.
Miért hívják Gázai övezetnek?
Gáza városa után nevezték el így, ami arabul tövisest jelent. Ez egy 360 négyzetkilométeres terület Izrael és Egyiptom között a Földközi tenger keleti partján. Területére nézve akkora mint Szentes városa. Ezen a kis helyen 1,4 millió ember zsúfolódott össze, itt az egyik legmagasabb a népsűrűség és a népesedés a világon. Ma ez a terület, illetve Ciszjordánia (angolul West Bank) alkotja az 1988 óta létező Palesztin Hatóság területét.
Mi? A Palesztin Hatóság az egy ország?
Inkább nevezzük autonóm területnek, amely egy majdani állam megalakításának első lépcsője. Közel 4 millió lakosa van, de két, egymástól elválasztott területből áll. A Palesztin Hatóságnak önálló közigazgatása van, van kormánya, 103 ország hivatalosan elismerte, képviselete van az ENSZ-ben, mégsem tekinthető önállónak.
Miért nem önálló?
Mert a határait Izrael, illetve Egyiptom ellenőrzi. A víz- és áramellátás, illetve a távközlési hálózat is Izrael kezében van. A területet folyamatos embargók és gazdasági blokádok sújtották az elmúlt években, a lakosság ki- és beutazását is tiltották vagy korlátozták. Magas a munkanélküliség, a lakosság több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, nincs mindig víz, villany és élelmiszer. Az ország főként nemzetközi segélyekből tartja el magát. Gáza tulajdonképpen egy nagy szociális otthon, egy kőházakból álló menekülttábor, hiszen a más területekről elűzött palesztinok most itt élnek.
Miért rohant le Izrael egy humanitárius katasztrófát?
Izrael azért indított december 27-én támadást a Gázai övezet ellen, mert onnan évek óta rakétákat lőnek ki izraeli területre. A tavalyi féléves fegyverszünetet a Gázai övezetet irányító Hamász december 19-én nem hosszabbította meg. A fegyverszünet idején is 239 rakéta- és 185 gránáttámadást regisztráltak, csak december 14-én 24 rakétatámadás indult izraeli területre, amelyekre Izrael is válaszolt. Izrael most véget akar vetni ezeknek a támadásoknak, ezért előbb légicsapásokat intézett a Gázai övezet ellen, majd bevetette szárazföldi erőit is.
Melyik oldalon haltak meg többen?
Az Izrael ellen 2008 decembere óta irányuló rakétatámadásokban egy katona és három civil halt meg, köztük egy ott élő beduin. A Gázai övezetben indított izraeli offenzíva alatt eddig közel 700-an haltak meg és legalább 2000-en sebesültek meg, de hivatalos adatok nem ismertek.
Akkor ez azért elég egyenlőtlen harc.
Igen. A világ egyik legjobban felszerelt és legjobban kiképzett hadserege és légiereje áll szemben egy kézifegyverekkel, és kis hatótávolságú, pontatlan rakétákkal rendelkező terrorszervezettel, amelyet évek óta támogat Irán és Szíria. Ez Dávid és Góliát harca, de ebben a sztoriban Góliát és Dávid is sáros.
Na jó, de mégiscsak van különbség a kettő között, nem? Kis rakétákat lőnek ki, erre válaszul az izraeli F-16-osok szarrá bombázzák őket.
Ez azért nem olyan minta szilveszteri petárdázás. Ezt a helyzetet valószínűleg te is másképp ítélnéd meg, ha Szegeden élnél, és minden nap úgy kellene kilépni az utcára, hogy bármelyik pillanatban megszólalhat egy sziréna, és vijjogva érkezne a levegőben egy Szentesről kilőtt Kasszám rakéta. Ugyanígy borzalmas, amikor egy izraeli rakéta csap be Gázába, és a nyomorúságos kórházban az orvosok futószalagon amputálnak vagy küldik a halottasházba a menthetetlen embereket.
De én a tévében azt láttam, hogy ott fekszik három halott palesztin gyerek. Nekik mi közük volt ehhez az egészhez?
Nekik semmi. Az izraeli légierő a Hamász nevű terrorszervezet rejtekhelyeit támadta, amelyek a sűrűn lakott gázai településeken vannak. Mondhatjuk úgy is, hogy a szervezet élő pajzsként használja a civileket. Gázában nincsenek kiépített óvóhelyek, mint Izraelben, így óhatatlanul több a civil áldozat. Izrael a légitámadások előtt szórólapokat szórt a Gázai övezebe. Felszólította az ott élőket, hogy bombázni fognak, és inkább ők maguk árulják el a Hamász rejtekhelyeit.
Gondolom nem sokan telefonáltak be Gázából az izraeli hadsereg főhadiszállására, hogy kérem, nálunk a második emelet 2-ben gyanús alakok kiabálnak, legyenek szívesek bombázzák le a Füge utca 17-et.
Persze, hogy nem. Elemzők szerint ugyanakkor ebben az egyenlőtlen háborúban a halott gyermekek is fegyverek. A Hamásznak nincs légvédelme és harci gépei. Csak képei a halott gyermekekről, amelyeket minél előbb igyekeznek eljuttatni a világsajtónak.
Na de itt akkor mégiscsak a palesztinok az áldozatok.
Mondjuk inkább úgy, hogy a civilek az áldozatai annak mindkét oldalon, hogy évtizedek óta nincs ennek a helyzetnek politikai megoldása. Tegyük hozzá ehhez, hogy nem túl jó rakétákkal provokálni a világ egyik katonai hatalmát, és nem túl szerencsés a most közelgő izraeli választásokon egy háborúval kampányolni.
Ki a hunyó?
Ebben sem én, sem évtizedek óta senki nem tud igazságot tenni.
Miért nem szeretik a palesztinok a zsidókat?
Mert Izrael állam 1948-as megalakulása óta több millió palesztinnak kellett elmenekülnie otthonából, akiket közvetlen vagy közvetett eszközökkel űztek el. A házaikba beköltöztek, vagy ha nem volt szükség rájuk, lerombolták az elhagyott falvakat.
Miért nem szeretik a zsidók a palesztinokat?
Mert a szélsőséges palesztin terrorszervezetek meg akarják semmisíteni Izraelt. Izraelnek most alapvetően a Gázai övezetet irányító Hamász nevű terrorszervezettel van gondja. A mostani támadással is arra törekszik, hogy meggyengítse ezt a szervezetet.
Mi van? Egy terrorszervezet irányítja Gázát?
Igen. A Hamász egy palesztin terrorszervezet, de politikai párt és segélyszervezet is. A neve egy mozaikszó, amely a Harakat el-Mukarmana el-Iszlamíjából, azaz az Iszlám Ellenállási Mozgalomból ered. A Hamász azért lett népszerű, mert a menekülttáborokban szociális ellátást is nyújtott a szegényeknek, és kevésbé volt korrupt, mint a Palesztin Hatóságot addig irányító Fatah. 2006-ban a palesztin területeken tartott demokratikus választásokon ők kapták a legtöbb szavazatot, 44 százalékot.
Akkor milyen alapon támadt meg Izrael egy segélyezéssel is foglalkozó és demokratikusan megválasztott szervezetet?
A Hamász végső célja ma is Izrael megsemmisítése, és a palesztin állam létrehozása. A Hamász minden izraeli civilt katonai célpontnak tekint. Bár a Hamászt demokratikusan választották meg, egyedül nem tudta irányítani a Palesztin Hatóságot a nemzetközi blokád miatt. 2007-ben a vele koalícióban lévő Fatahra támadt, és katonai puccsal átvette a terület irányítását. A Hamász iszlám államot akar, és nem csak a zsidók ellen harcol, de a Gázában élő keresztényeket is fenyegeti.
Kié akkor igazából az a föld, ahol most Izrael van?
Ezen a földön évezredek óta élnek zsidók, az arabok másfél évezreddel ezelőtt jelentek meg. A II. világháború és a holokauszt után az ENSZ úgy döntött, megilleti az ott élő zsidókat is és arabokat is egy önálló állam Palesztina kettéválasztásával. Ebbe azonban az arabok nem egyeztek bele, és 1948-ban Egyiptom, Szaúd-Arábia, Jordánia, Libanon, Irak és Szíria megtámadták az új államot. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el a Gázai övezetet, amelyet az ellene irányuló arab terrortámadások miatt indított. 1994-ben került ismét önálló palesztin közigazgatás alá Gáza, és 2005-ben az utolsó izraeli katona is kivonult innen.
Akkor ezzel mégiscsak kaptak egy területet és van egy államszerű valamijük. Miért nem próbálnak kihozni ebből valamit?
Amíg Gáza 1948-tól 1967-ig egyiptomi fennhatóság alatt volt, nagyon rossz körülmények uralkodtak ott. Az izraeli megszállás idején jelentős fejlődés következett be. A kilencvenes években azonban az önálló palesztin irányítás idején harmadával csökkent a terület gazdasági teljesítménye. Amikor 2005-ben Izrael az itt élő 8000 zsidót kitelepítette, az általuk létrehozott gazdaságok egy részét lerombolták a palesztinok.
Tehát volt valami lehetőség, csak nem éltek vele?
Azt mondják, azért nem tudtak fejlődni, mert Izrael folyamatos embargókat alkalmazott, és a határzárak miatt lehetetlenné vált a munkaerőáramlás. Van persze olyan vélemény is, hogy a mindent átható palesztin korrupció miatt nem tudott fejlődni Gáza.
Izrael most újra el akarja foglalni a Gázai övezetet?
Nem. Izrael meg akarja gyengíteni a Hamász katonai erejét, és elzárni azokat az alagutakat a gázai-egyiptomi határon, amelyeken keresztül üzemanyag, élelmiszer és persze fegyver érkezik oda. Arra is számítanak, hogy a lakosság megelégeli a szenvedést, és mindezért majd a Hamászt fogja okolni, de valljuk be, ennek nem sok esélye van. Izrael mindenesetre a mérsékeltebb Fatahhal akar megállapodni a terület stabilitásáról.
De meg lehet oldani ezt a helyzetet F-16-osokkal és tankokkal?
Katonai szakértők szerint igen. 2006-ban Izrael megtámadta Dél-Libanont, ahonnan akkor a Hamásszal szimpatizáló Hezbollah lőtte rakétákkal Izraelt. Azóta abból az irányból nem lőnek. A most kitört háborúban ugyan érkezett néhány rakéta Libanon felől, de azokat valószínűleg nem a Hezbollah, hanem egy másik szélsőséges palesztin szervezet lőtte ki.
Lesz itt valaha béke?
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszünetre szólított fel, és Egyiptom is megpróbál közvetíteni. Lehet, hogy lesz tűzszünet, de béke nem. Vannak szélsőségesek mindkét oldalon, akik ezt megakadályozzák, meg nehéz olyan embert találni még Gázában és Izraelben, akinek ne lennének sérelmei.

A Gázarágó a január 9-én megjelent változathoz képest több helyen módosult, az olvasók ugyanis több pontatlanságra hívták fel a figyelmem. Köszönöm a segítségüket.

"

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló