Titkos a szlovákok dunaszerdahelyi videója

| 2009. 02. 06., 13:25 | Frissítve: 2009. február 6., péntek 13:44

Robert Kalinák belügyminiszter csütörtökön elismerte, hogy a rendőrségnek van videófelvétele a novemberi DAC-Slovan bajnoki labdarúgó-mérkőzésről, ahol magyar szurkolók ellen lépett fel a rendőrség. A videót azonban nem hozzák nyilvánosságra - írja a bumm.sk.

"Létezik" - válaszolta Kalinák a parlamenti kérdések órájában csütörtökön délután. A felvétel nyilvánosságra hozatalát azonban továbbra sem engedélyezi: "nem vagyunk videókölcsönző" - magyarázta döntését a tárcavezető.

Köteles László (MKP) azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy létezik-e egyáltalán a felvétel. A miniszter először megkerülte a kérdést. "Három szóval is felelhetett volna: nincs ilyen felvételünk" - bírálta erre Kalinákot Köteles. Kaliňák ekkor ismerte el, hogy létezik a videó, bár szerinte minden szükséges bizonyítékot bemutattak már. "Bármit is mutatnék, önöknek semmi sem lenne releváns" - magyarázkodott.

A videófelvételt a magyar kormány is kérte már Pozsonytól. A szlovák rendőrség korábban úgy nyilatkozott, hogy van felvételük az esetről. A videó létezését azonban Brano Ondrus, a Kormányhivatal sajtóosztályának vezetője később kétségbe vonta. "Bár a rendőrfőkapitány helyettese nyilvánvalóan nem rendelkezik videófelvétellel, melyre rögtön az első nap hivatkozott, az újságírók is megerősítették, hogy a magyar "szurkolók" vandálkodtak" - írta novemberben a Slovo című hetilapban.

A szlovák belügyminisztérium januárban fejezte be a november elsején Dunaszerdahelyen lejátszott DAC-Slovan bajnoki labdarúgó-mérkőzésen történt események vizsgálatát. "Bizonyítást nyert a szurkolók törvénysértő tevékenysége négyféle bűncselekmény esetében, amelyek jelenleg kivizsgálás alatt vannak. További 11 kihágásért a tettesekre pénzbüntetés lett kiszabva" - állította a Erik Tomás belügyi szóvivő közleményében.

A dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen a szlovák rohamrendőrök benyomultak a hazaiak szektorába - ahol magyarok is voltak - és rátámadtak az emberekre. Összesen 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen sérültek meg, köztük öt magyarországi szurkoló.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló