Nehéz úgy tüntetni, ha előre letartóztatnak

| 2008. 08. 19., 10:09 | Frissítve: 2008. augusztus 19., kedd 10:14

Hetvenhét tüntetést kezdeményeztek Pekingben az olimpia idejére, de a hatóságok egyet sem engedélyeztek. 74 kérelmezőt meggyőztek, legalább négyet letartóztattak. Mivel az olimpiából már csak öt nap van hátra, pont amennyi ideig egy kérelem engedélyezése tart, már nem is lesz Pekingben demonstráció.

Bár a kínai hatóságok napokkal az olimpia előtt engedékyenséget ígértek és három helyszínt is kijelöltek Pekingben a politikai demonstrációkra, azóta sem volt egyetlen tüntetés sem, írja az International Herald Tribune (IHT). A szigorú szabályozáson, miszerint a tüntetéseket öt nappal előre be kell jelenteni, a résztvevőknek meg egyenként és személyesen kell regisztrálniuk, az olimpia kedvéért sem enyhítettek.

Tüntetési engedélyt kérni pedig nem veszélytelen, írja az IHT Kao Csuan-caj (Gao Chuancai) példájára hivatkozva. A hejlungcsiangi (Heilongjiang) parasztember egy évtizede folytatja harcát a korrupt helyi vangkangi (Wanggang) hatóságok ellen, amik vádjai szerint elsikkasztották a parasztok kisajátított földjeiért járó kártalanítási pénzeket.

Kao két hete, nem sokkal a tüntetések engedélyezése után postán küldte el bejelentését, majd egy hete Pekingbe érkezett, hogy személyesen intézkedjen. A rendőrségen egy órán át faggatták céljairól, majd azzal búcsúztak tőle, hogy öt nap múlva tájékoztatják kérelme elbírálásáról. Pár óüra múlva rendőrök gyűjtötték be az utcáról és kitoloncolták Pekingből. Azóta családja semmit sem hallott róla.

Az IHT érdeklődésére a vankangi rendőrség elismerte, hogy Kao az őrizetükben van. "Az ellenőrzésünk alatt áll" - nyilatkozta Vang Csuang (Wang Zhuang) rendőrtiszt.

Az IHT értesülései szerint még legalább három tiltakozó jutott hasonló sorsra. Az állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökség tudósítása szerint az olimpia kezdete óta 77 kérelem érkezett a rendőrségre, ezek közül 74-et visszavontak a kérelmezők, miután "a hatóságok kielégítő megoldást találtak problémájukra". Három tüntetési kérelmet pedig szimplán elutasítottak - ehhez elég arra hivatkozni, hogy a tüntetés megzavarhatja a nyugalmat, ami alighanem alapvető célja egy tüntetésnek.

Azaz, 12 olimpiai nap alatt eddig egyetlen tüntetésre sem sikerült engedélyt adniuk a hatóságoknak. Mivel az olimpiából már csak öt nap van hátra, az engedélyezés átfutási ideje pedig szintén öt nap, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az olimpia idején egyáltalán nem lesznek tüntetések Pekingben.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló