Kína azért maradt, ami volt

| 2008. 08. 18., 14:41 | Frissítve: 2008. augusztus 18., hétfő 14:55

Lazult egy cseppet a kínai hatóságok vasmarka az olimpia alatt. A felszabadultan blogoló kínaiaknak így módjuk van beszámolni arról, hogy a diktatúra azért diktatúra.

Megoldódni látszik a félig üres olimpiai lelátók rejtélye, írja a Sunday Times pekingi riportjában. Az utóbbi napokban felbátorodott kínai bloggerek beszámolói szerint azért lehetnek üresek a hivatalosan kiárúsított lelátók, mert az olimpia szervezői a jegyek nagy részét a kormánynak, a párttosztviselőknek és az állami vállalatoknak utalták ki, akik a rezsim utasítására visszatartották azokat, nehogy túl nagy és túl kezelhetetlen tömegekkel kelljen szembenézniük.

Így fordulhatott elő, hogy bár kínaiak ezrei éjszakáztak a jegyárúsítóhelyek előtt, mégsem jutottak be a játékokra.

A Times szerint a félházak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban és a szponzorokban is megütközést váltottak ki - láthatóan őket senki sem tájékoztatta előre a rendfenntartás sajátos módozatáról. Hogy valamit javítsanak a helyzeten, a pártfunkcionáriusok "önkénteseket" buszoztattak a helyszínekre.

Az internetes cenzorok lanyhulásának köszönhetően olyan részletek is kitudódhattak, amelyek alapján látható, hogy a rezsim amúgy nem enyhűlt meg az olimpiai játékok miatt. A Times beszámolója szerint a játékok előtt több ezer ingázó munkást telepítettek ki Pekingből. Azokat, akik felépítették az olimpiai helyszíneket. Pedig az ingázók odaadóan dolgoztak, a Madárfészek, a Vízkocka és a többi látványosság építése során legalább tízen vesztették életüket.

De nem csak az ingázókkal bántak keményen. Az olimpia első napjaiban több száz vidéki tiltakozót tartóztattak le, közülük 58-at átnevelő táborokba küldtek, írja a Times. A kínai hatóságok szigora mindenre kiterjed. Pszichiátriai osztályokat zártak le, nehogy a betegek zavart kelthessenek. A kórházakban amúgy is töröltek minden rutinműtétet, hogy az orvosok az olimpikonok rendelkezésére állhassanak.

A hétköznapi szigor csak az interneten enyhült, de ez még komoly problémákat okozhat. A kínai bogoszférában ugyanis elszabadulni látszanak a nacionalista indulatok, írja a Times. Viszonylag sok bírálat érte ugyanis a blogokban a kínai vezetést azok miatt a külpolitikai engedmények miatt, amelyeket a megnyitó érdekében tettek. A bloggerek - akik egyébként tevékeny szerepet játszottak a kamu tüzijáték és a kamu énekeskislány lebuktatásában is - két témában támadják különösen élesen az ország vezetését.

Az egyik az olimpia előtt napokkal aláírt orosz-kínai határegyezmény, amiben Oroszország csupán részben mondott le Kína javára egy, még a cári időkben annektált szibériai területről. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök csak az egyezmény aláírása után jelentette be részvételét a megnyitón. Ahogy a japán miniszterelnök Fukuda Jaszuo is csak azután ígérte biztosra részvételét, hogy Kína és Japán megállapodott egy vitatott hovatartozású tengeri gázmező közös kitermelésében.

A Times szerint a kínai vezetés az olimpiát a nemzeti büszkeség felébresztésére használta. Azonban a nacionalizmus akár visszájára is fordulhat, és az indulatok még komoly gondokat okozhatnak a pártnak.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló