Bulvár

Nagy-Britannia ötödik napja a hó fogságában

| 2009. 02. 06., 11:41 | Frissítve: 2009. február 6., péntek 11:53

A hét többi napjához hasonlóan pénteken is megbénult a közlekedés Nagy-Britanniában. Luton nem indította el a budapesti járatokat, az autópályákon autók százai akadtak el.

Jelentős havazás okozott pénteken is komoly fennakadásokat Nagy-Britanniában, ahol autópályákat, repülőtereket kellett lezárni, és - mint a hét szinte valamennyi napján - budapesti légi járatokat is töröltek.

A hét eleje óta tartó, hullámokban érkező havazás ezúttal főleg Anglia délnyugati és déli részét sújtotta. A délnyugat-angliai Devon grófságban kétszáz autós rekedt több órára a hó fogságába, mivel egy emelkedő országúti szakaszon a járművek nem tudtak felkapaszkodni, és az összetorlódott sor elakadt.

Az autók utasait a tűzoltók és a hadsereg járművei szállították környékbeli pubokba és tanácsi épületekbe.

A pénteki havazás ismét megbénította az egyik nagy londoni repülőtér, a naponta több budapesti járatot fogadó Luton életét. A Lutonon törölni kellett számos más géppel együtt a Wizz Air és az easyJet légitársaságok délelőtti budapesti járatait.

A hét eleje óta több száz járatot töröltek a havazás miatt a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtéren, köztük számos budapestit is. Hétfőn például a legnagyobb londoni repülőtéren, a Heathrow-n az aznapi 1300 járatból 868-at töröltek, köztük a British Airways mindhárom budapesti járatát.

Pénteken országszerte ismét több száz iskolában nem volt tanítás, mivel az oktatási intézményekhez vezető utak járhatatlanok vagy veszélyesek voltak.

Számos térségben felfüggesztették a buszközlekedést, és a vasúti közlekedés is sokfelé akadozott.

Wales és Dél-Anglia között megszűnt a közúti közlekedés, mivel a Severn határfolyón átívelő mindkét autópályahidat lezárták.

Nagy-Britanniában, amely nincs felkészülve a hasonló időjárásra, évtizedek óta nem volt ilyen tartós és nagy havazás. A hét elején a brit fővárosban és Dél-Angliában húsz éve nem mért mennyiségű, 30-40 centiméteres hó esett, és ennek következtében teljesen összeomlott a légi, közúti és vasúti közlekedés. Azóta is minden nap újabb hóhullámok érik el az országot, rendre súlyos fennakadásokat okozva az érintett térségek közlekedésében és életében.

A Nagy-Britanniát sújtó, régóta nem tapasztalt keménységű tél elemzői vélemények szerint súlyosbítani fogja az egyébként is mélyülő gazdasági bajokat. A Centre for Economics and Business Research (CEBR), az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég azt jósolja, hogy a nagy hideg és a havazás okozta fogyasztáscsökkenés két-háromezerrel növelheti a csődbe jutó brit vállalkozások számát az idei első negyedévben.

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • Viharsziget
  Lehane, Dennis: ViharszigetÁr: 2880 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2448 Ft
 • Az elveszett jelkép
  Brown, Dan: Az elveszett jelképÁr: 3990 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3791 Ft
 • Az út
  McCarthy, Cormac: Az útÁr: 2990 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 2542 Ft
 • The Fame Monster (EE version)
  Lady Gaga: The Fame Monster (EE version)Ár: 3490 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3316 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló