Taposs a gázra a határon!

| 2007. 12. 20., 15:01 | Frissítve: 2007. december 20., csütörtök 15:22

Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

Szilveszterre el akarok menni síelni Olaszországba, de nem tudom, hogy zavar bele ebbe ez a Schengen-dolog.
Szállj be az autóba, és észre sem fogod venni, hogy átértél két határon. December 21-től Ciprus kivételével a 2004-ben az EU-hoz csatlakozó államok is a schengeni övezet teljes jogú tagjává válnak.
És ez miért jó nekem?
Szabadon mehetsz át egyik országból a másikba a schengeni övezeten belül. Ha kedved tartja, a mezőn is átsétálhatsz Ausztriába. Ezzel Európa nemcsak szavakban, de a valóságban is egységesedik. Az osztrákok és a németek azonban ettől most éppen nem annyira lelkesek, ők a bűnözés növekedésétől tartanak.
Akkor ezután nem is kell semmilyen papír, ha külföldre akarok menni?
Dehogynem. A személyidet vagy az útleveledet mindig magaddal kell vinned, hogy igazolni tudd magad. Aki 14 évesnél fiatalabb, annak az útlevelét kell magánál tartania külföldön, mert neki nincs még személyije.
Miért nevezik ezt az egészet Schengennek? Csak bezavar. Sokkal egyszerűbb lenne európai övezetnek nevezni mondjuk.
Azért, mert 1985. június 14-én az NSZK, Franciaország és a Benelux államok képviselői a Schengen nevű, 425 lakosú bortermelő városkában írta alá "A határellenőrzésnek a közös határokon történő fokozatos megszüntetéséről" szóló egyezményt.
Ez olyan, mintha a zalavégi kocsmában írtak volna alá egy fontos nemzetközi megállapodást?
Nem egészen. Schengenen átfolyik a Mosel-folyó, ezen horgonyzott a Princesse Marie-Astrid nevű hajó, amelynek a fedélzetén volt az aláírási ceremónia.
Milyen országok tartoznak a schengeni térséghez?
A schengeni övezetnek december 21-től már 24 ország a tagja: Magyarország, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Svédország. És van még két nem EU-s ország is, Norvégia és Izland.
Hoppá, Angliát kihagytad, figyeltem ám.
Az Egyesült Királyság nem csatlakozott a schengeni övezethez, ahogy Írország és Ciprus, illetve egyelőre a két új EU-állam, Bulgária, és Románia sem. Svájc nem EU-s ország, de készül a határnyitásra.
Mi van, ha a nem schengeni országokba akarok menni?
Ha a schengeni külső határokon akarsz ki- vagy belépni, ugyanolyan vagy még szigorúbb határellenőrzés lesz mint eddig. Ukrajna, Románia, Szerbia és Horvátország felé például ezért ne sétálgass a mezőn, ott csak a kijelölt határátkelőhelyen léphetsz át. 2008. március 26-től a Ferihegyi repülőtéren is elválasztják a külső és belső határokat: ha a tunéziai nyaralásodból jössz, ellenőriznek, ha Olaszországból, nem.
Nincs többé határőrség sem?
A határőrség megszűnik és beolvad a rendőrségbe.
Nincsenek többé határok sem?
A határok nem szűnnek meg, csak a határellenőrzés. Leszerelik a sorompókat, és ha szükséged lenne rá, most például jó áron vehetsz osztrák őrbódékat és magasleseket magadnak plexiüveggel, asztalkával, paddal és kályhával.
Nekem tök jó, hogy le se kell majd vennem a gázról a lábamat a határon, de nem vagyok biztos abban, hogy okos dolog megszüntetni az ellenőrzést.
Az ellenőrzést a schengeni övezet külső határárain jelentősen szigorították. Magyarország például kamerarendszert épített ki a keleti és a déli határokon. A schengeni határokon belül úgynevezett mélységi ellenőrzést tartanak majd, azaz a közutakon ellenőrzik a bejövőket vagy a kocsmában igazoltatják. A rendőrök például a szomszédos schengeni országba is átmehetnek, ha súlyos bűncselekmény miatt üldöznek valakit, de csak az ottani szervek intézkedhetnek. A határellenőrzést nagyban segíteni fogja a SIS is.
Most mit sziszegsz?
A SIS a Schengeni Információs Rendszer. Ez egy nagy számítógépes adatbázis, amelyben egy igazoltatásnál a rendőrök utána tudnak nézni a körözött személyekről, lopott tárgyakról vagy autókról szóló adatoknak.
Akkor is hülyeség ez így. Most képzeld el, hogy Nápolyban felpakolnak egy rakomány heroint, UZI géppisztolyt és plasztikbombát, és fütyörészve elautókáznak vele Biatorbágyig? Eddig legalább megvolt a rizikó, hogy a határon lebukhatnak.
A több mint 7 milliárdos schengeni fejlesztésből a rendőrség mobil röntgeneket, endoszkópokat, fémkeresőket szerzett be, hogy át tudja vizsgálni az autókat, kamionokat.
Ja, meg a vízágyúkat is ebből vették meg. Azzal kit akarnak visszatartani, a Magyarországra özönlő dán nyugdíjasokat?
A vízágyúk beszerzését a schengeni alapból az esetleges menekültválsággal kapcsolatos migrációs veszélyekkel indokolták. Valljuk be, ez egy elég átlátszó érvelés a kormány részéről. Júniusban derül ki, jogosan vették-e meg az alap terhére a vízágyúkat. Sok embert megmozgató rendezvények, vagy diplomáciai találkozók idején egyébként átmenetileg vissza lehet majd állítani a határállomásokat, ellenőrzőpontokat. Ausztria most épp erre készül az osztrák-svájci foci-eb idejére.
És mi változik a vámmal. Nem is értem, hogyan tudják ellenőrzni így, ki mit hoz be?
Elmondom neked, hogy 2004-es uniós csatlakozásunkkal az EU-n belül az utasforgalomban megszűnt a vámellenőrzés. Vámot csak akkor kell fizetni, ha EU-n kívüli országból hozol be nagyobb tételben cigit, szeszt, parfümöt, de akkor ugye a határon is van ellenőrzés.
h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló