Eléggé utálják a politikusokat

| 2009. február 6., péntek 10:55

Már a civil szervezetekben sem igazán bíznak az emberek, ez derül ki egy 4200 fős, országos mintán végzett kutatásból. A politikusokra pedig szinte egyáltalán nem számít a nép, a politika elutasítása ugyanis 86 százalékos. Meglepő módon a rendőröket viszont közepesen szeretik az emberek.

h i r d e t é s

Rendkívül erős a politikusok elutasítottsága Magyarországon egy nem reprezentatív országos felmérés alapján. (A 4200 fős mintán végzett kutatás pusztán azért nem tekinthető reprezentatívnak, mert az adatfelvételt az "átlagosnál valamivel aktívabb társadalmi közegben", különböző civil rendezvényeken végezték.)

A Közösségfejlesztők Egyesülete, a Civil Kollégium és a Magyar Művelődési Intézet őszi adatfelvétele szerint a megkérdezettek 86 százaléka bizalmatlan a politikai élet szereplőivel szemben, illetve 81 százalékuk elutasító a parlament jelenlegi működésével szemben. „A politikusok elutasítottsága már nem csupán tartózkodást, gyanakvást, de a hiteltelenség nagyon komoly szintjét fejezi ki, azt, hogy egyáltalán nem számítanak rájuk", állítja a kutatás.

Az adatok szerint ugyanakkor 2008 őszén viszonylag kitüntetett bizalmi szerepet" töltött be a rendőrség; a válaszadók több mint 41 százaléka bízott a szervezetben "nagyon" vagy "eléggé". Az igazságszolgáltatás bizalmi indexe ezzel szemben mindössze 33, míg az önkormányzatoké 39 százalékos volt.

A felmérés meglepő eredményt is hozott; míg a korábbi években a civil szervezetek iránti bizalom erős volt, addig 2008 őszére az ő elfogadásuk jelentősen romlott. Ezt azzal magyarázták, hogy "a mind szélesebb körűvé váló és egyre erőteljesebb mértékű társadalmi bizalmatlanság magával ragadta és rántotta az államtól független szektor intézményeit".

h i r d e t é s

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló