rssGyurcsány a bankokat támadja

 
Percről percre

2009. 01. 29., 09:15
1 | 2 | 3 | 4 | 5

 Miről tárgyalnak ma?

A világgazdasági válság nyomán kialakult magyarországi helyzetről és az ebből fakadó feladatokról ad tájékoztatást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országgyűlés mai, rendkívüli ülésén, amelynek összehívását a kormány kezdeményezte.

A képviselőknek előzetesen eljuttatott írásbeli tájékoztató összefoglalja a világgazdasági válság hatására eddig megtett hazai lépéseket, de konkrétumokat nem tartalmaz arról, hogy mit tervez a továbbiakban a kabinet. A képviselőcsoportok a miniszterelnök tájékoztatója után két körben, 15-15 percben fejtik ki álláspontjukat. Ez után a kormányfő reagál a pártvéleményekre, javaslatokra.

A képviselők szavaznak a parlament feloszlatásáról szóló Fidesz-KDNP-javaslat napirendre tűzéséről és sürgős tárgyalásáról is, de az előzetes nyilatkozatok tükrében várhatóan nem kezdik meg az indítvány általános vitáját, mivel sürgős tárgyalást sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatta. A Fidesz és a KDNP javaslata március 8-i hatállyal kezdeményezi a parlament feloszlatását; a két szövetséges ellenzéki párt szerint a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat. (MTI)

 Műkonttyal rendkívülizik Dávid Ibolya?

Póthajjal erősített a parlament rendkívüli ülésére Dávid Ibolya. Az MDF elnöke (a sajtópáholy sasszemű hölgytagjai szerint) egy mesterséges hajjal felturbózott kontyformát adó spéci hajgumival emelte a külcsínt.

13

 Akik elmentek...

Búcsúzott az Országgyűlés: előbb Tasnádi Péter tragikus hirtelenségű halálára emlékezett a T. Ház, aztán Boross Péter mandátumvisszaadását hirdette ki Szili Katalin.

07

 Annyi a T. Ház feloszlatásának

Az Országgyűlés már megint saját feloszlatásáról szavaz a Fidesz javaslata alapján. Navracsics Tibor azzal indokolt, hogy a válság mélye felé sodródó országnak cselekvésképtelen kormánya van, amelyik napról napra próbál túlélni, márpedig így nem juthat túl a krízisen. A demokrácia alfája és omegája, mondta a Fidesz frakcióvezetője, a választópolgár az alfája és omegája (négyévente, reccsen közbe egy szoci, így a népnek kellene dönteni, ki folytassa a kormányzati munkáját. De nem a nép fogja: az országgyűlés 197 ponttal nem vette tárgyalásba a feloszlatást.

 Gyurcsánynak nem kell a pulpitus

Szili Katalin felajánlotta a pulpitust Gyurcsánynak, de a miniszterelnök nem kérte, és a helyéről (a parlamenti patkóból) állapította meg, hogy gazdasági világválság van, méghozzá az első igazán globális a történelemben. Azaz, magyarázta a kormányfő, nincs a világnak olyan szektora és ágazata, ami kivonhatná magát a krízis alól. A világ vezető vállalatai egyetlen nap alatt olykor 70 ezer embert rúgnak ki, 10-20 százalékkal esik a gazdaság teljesítménye, s immár az Európai Unió is recesszióban van.

Fotó: Huszti István

 Sólyom a Házban

Ahogy ígérte, az államfő is elment a rendkívüli parlamenti ülésre. Ott ül a páholyban.

 A kormányfő se tudja, hol a válság vége

Németország legnagyobb recessziójával néz szembe, a magyar forint 10-15 százalékot gyengült, a lengyel zlotyi pedig 70-et, de a font se úszta meg 40 százalék alatt. Miközben minden európai ország teljesítménye csökken, s ebből a trendből Magyarország sem vonhatja ki magát. És hogy meddig tart, azt Gyurcsány sem tudja, legalábbis nem ismer ilyen megbízható forrásból származó információt, igaz az Unió az év második felére számol növekedéssel, a Világbank meg jövőre.

 Sérülni fog az ország

És a kormány nem mondana igazat, bizonygatta Gyurcsány, ha azt ígérné a népnek, hogy meg tudja védeni az ország népét. Nem, a kormány legföljebb tompítani tudja krízist, de Gyurcsánynak nincs kétsége, hogy sérülni fog az ország, és bitang nehéz lesz 2009. A nemzeti jövedelem 2,5-3 százalékkal csökken majd, így kevesebb bevétel csorog az államkasszába, pont akkor, amikor nagyon sokan várnak segítséget az államtól. Egyrészt vagy 20 ezer embert rúgtak ki az utóbbi időben, másrészt a kutya se foglalkoztatja a beszállítókat.

 Zsebkendő kellett

Gyurcsány a gázválságra hivatkozva arról beszélt, hogy milyen nehéz időszakon van túl az ország. Majd egy zsebkendőt kért.

 Magyar fátum és kocsmahangulat

Aztán jött az önkritika, persze csak magyar szinten, hogy mennyiben is felelős az ország a jelenlegi kátyúért, de hát kiderült, hogy nagyon: 2001 uán letért a fenntartható fejlődés útjára, és csak mostanra sikerült helyreállítani az egyensúlyt, miközben a magyar gazdaság legyengült, és elvesztette tartalékainak jó részét No meg először 2000-ben, aztán 2006-ban az ország leállt a reformfolyamatokról. Mi ez magyar fátum, tette fel a költői kérdést a miniszterelnök. Aztán azért kesergett, mert Magyarország politikai erői az utóbbi egy évtizedben lényegesen több energiát fordítottak egymás gyalázásra, mint kellett volna, s bizony problémafelvetésük, vitájuk olykor a kocsmai hangulatra hasonlított. Miközben sok politikus elhitette az országgal, hogy létezik egy harmadik út, és valahogy erőfeszítés nélkül is sikerre lehet jutni.

 A Fidesz bent maradt

A szokásoktól eltérően a Fidesz és a KDNP frakciója nem vonult ki Gyurcsány beszéde alatt. Orbán Viktor is a helyén ül.

 Abba kell hagyni a háborút

Amíg háború van, addig nem lehet az országban normális életet élni. Abba kell hagyni a háborút, abba kell hagyni egymás öldöklését, mondta Gyurcsány.

 Egy helyben toporgunk, mások meg felzárkóznak

Miközben a térségbeli országok 2006 óta folytatták felzárkózásukat a fejlettebb európai uniós országokhoz, addig hazánk közeledése teljesen leállt.

 Béke kell

És ha kitört a béke, akkor gyakorlatilag mindegy is Gyurcsány szerint, hogy ki kormányoz. Csak legyen béke, reformpolitika, alakítsák át a választási rendszert és legyen válságkezelés.

 Bankokat fegyelmez a kormány

Válságkezelés amúgy van, magyarázta Gyurcsány, a betéteket időben garantálta a kormány, lehetővé tette, hogy a devizahitelesek forintalapra álljanak át, megemelték a diákhitelt, s ha kell a devizaalapú lakáshiteleket átvállalja adott időre az állam. És megpróbáltak pénzt pumpálni a bankokba, hogy túléljenek, illetve az állam egy csomó kedvezményes, alapvetően állami hitelt nyomhassnak ki. De a vállalkozások életbentartásához, pörgetéséhez szükséges kölcsönök túl lassan jönnek ki a pénzintézetekből, illetve áradnak a panaszok, hogy a bankok növelik az adminisztratív költségeket. De, nyugtatott meg mindenkit Gyurcsány, ezt a bankok nem tehetik meg, így a kormány leül velük, és megdorgálja őket.

 Dolgozz magyar!

Aztán Gyurcsány népet nevelt, mert megállapította, hogy a magyarok zöme a család biztonságát nem a munkából biztosítja, hanem a szociális juttatásokból. Márpedig, állapította meg a miniszterelnök, dolgozni kellene. És ezzel párhuzamosan át kellene szabni a szociális, foglalkoztatási adózási és TB-rendszert.

 Nem lehet mindent a világ egészére kiterjedő válságra fogni

A versenytársaink sokkal kevésbé szenvedik meg a válságot, mint mi. A szlovákoknál bár szerény mértékű, 2-3 százalékos, de lesz gazdasági növekedés idén a mostani előrejelzések szerint. A lengyelek is felfele mennek, a cseheknél stagnálás körüli állapotra számítanak. Mi meg 2-3 százalékos recesszióba süllyedünk, pedig 2007-ben 1,1 százalékkal növekedtünk csak, tavaly pedig ezt a mértéket sem érte el a bővülés.

 Adókörbe emelik a szociális juttatásokat

És a nyugdíjon kívül persze billen a szociális rendszer is: egyrészt életbe léphet a rászorultsági elv, másrészt a ma mindenkinek egyformán adott juttatásokat bruttósítani kell, és bevonni az adózási körbe, úgy, hogy a szerény jövedelműeknek ez ne jelentsen plusz kiadást, a tehetősebbeknek pedig összességében ne jelentsen kiesét (azaz amit elvesztenek a szociális juttatásokon, azt adókönnyítéseken visszanyerjék.)

05

 A sarcok új arca

A megoldás az, hogy a járulékokat és a személyi jövedelemadót csökkenteni kell, el kell törölni a vállalati és a magánszemélyek különadóját, de nem egy-két százalékos tologatásra van szükség, hanem 1000 milliárdos átrendezésre. Ám majdnem ugyanennyivel növelni kell a másik oldalon a bevételeket, és csökkenteni a kiadásokat. Az adócsökkentés forrásai: szűkíteni az eddigi mentességek és kedvezmények körét, mérsékelten növelni kell az áfát, illetve a mai vagyoni típusú adókból egy átlátható rendszert gyúrni, ami egységes vagyonadó formájában jól megsarcolja a vagyonokat.

 Vagy öncsonkolás, vagy jogvesztés

Miután véget ért a szakmai rész, Gyurcsány kiosztotta a képviselőket, hogy joggal hörög a nép, miszerint választottjai (legyenek országgyűlési vagy önkormányzati atyák) jogosulatlan és fölös előnyöket élveznek. Így átláthatóvá kell tenni a finanszírozásukat, le kell faragni a parlament létszámát, kurtítani kell az önkormányzati testületeket, át kell alakítani a választási rendszert, és átláthatóvá kell tenni a pártfinanszírozást. Ha a politika nem teszi ezt és továbbra is magát menti, figyelmeztetett a kormányfő, elveszti minden jogát az ország irányítására, képviseletére. Az meg mellékes, ki nyeri a választást, ha az ország a tét.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló