rssTolvajoztak és parasztoztak a parlamentben

 
Percről percre

2008. 12. 15., 10:07

 Utolsó

A jövő évi költségvetés elfogadásáról szavaz ma, idei utolsó ülésén az Országgyűlés, amely emellett csaknem harminc törvényjavaslatról és országgyűlési határozati javaslatról is dönt. A parlament a költségvetés mellett dönt a bankmentő csomagról, az egészségügyi törvénycsomagról, az Út a munkába program elemeit tartalmazó törvények módosításáról, valamint a közszférában dolgozók 13. havi fizetésének elvételéről.

p0

A 2009-es költségvetési törvényjavaslatot még korrigálni fogják, mivel a Ház múlt hétfőn hiánynövelő kapcsolódó módosító indítványokat is elfogadott. A 3,6 milliárd forintos hiány úgy keletkezett, hogy megszavazták az iskolák sporttámogatását és a pályafelújítás támogatását, de nem támogatták az ennek forrást biztosító indítványt, vagyis az önkormányzatoknál nem csökkentették települési sportfeladatok támogatását. (MTI)

 Kóka János maradt az SZDSZ frakcióvezetője

Az eddigi frakcióvezetőt 10:6 arányban választották meg Gulyás József ellenében.

p02

 Össznépi fecsej nyomta el Herényit

Herényi Károly napirend előtt évzáró mérleget vont, és megállapította, hogy unikális volt ez a 2008 esztendő. Például eddig nem fordult elő, hogy kisebbségi kormány regnált volna. Aminek az MDF-es frakcióvezető szerint az egyetlen haszna annyi, hogy a pártok kényszerből megtanultak kommunikálni egymással, egyébként a kisebbségi kormány ártott az országnak, mert reformok helyett a saját túlélésére fordította energiáit.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Aztán szintén egyedinek minősítette 2008-at Herényi a válság miatt, amire a magyar politika nem adott felkészült válaszokat. (Persze az MDF azért a topon volt, jól megfúrta a haláladót.) És jött az MDF jövőképe, miszerint el kellene fogadni végre egy nemzeti minimumot. Ugyan az MDF-s frakcióvezető által citált közvéleménykutatás szerint a nép is fontosnak tartaná ezt, ám a honatyákat csöppet sem hozta lázba, annyira fecsegtek, hogy Szili Katalinnak csendre kellett intenie a házat.

 A jelen vacak, a jövő reménytelen, és még Kádár is

Kóka János, miután sikerrel újrázott frakcióvezetőként, ismét a kormányt ostorozta évértékelésben. Merthogy az SZDSZ-es politikus szerint a reformok elakadtak, vagy végképp el is maradtak, ennek tudható be, hogy Magyarország a térség sereghajtója. Pedig volt egészségbiztosítási törvény, népszavazás, nemzeti csúcs, koalíciós hirig, mégsem került közelebb Európához, csak megerősödött Kádár szelleme. Kóka szerint a jelen vacak, a jövő meg reménytelen. De ez nem csak a kormány kudarca, hanem az ellenzéké is. Persze azért a fő felelősség mégis csak a szocialistáké, ugyanis 2008 elején még olyan kormánya volt az országnak, amelyik tudta, hogy mitől lesz jobb a vasút, a kórház, stb. No de azért Kóka bízik a jövőben, és újévre sok szép reformot kívánt.

p03

 Év végi ménesbirtok

Medgyasszay László nem merült el az általánosságokban, konkrétan Bábolnát siratja. Merthogy a 11 ezer hektár megművelésére fordított 800 millió forintból mintegy 350 milliót át kellett adni a felszámoló biztosnak, kesergett a KDNP-s honatya. Aki azonban lát reményt, mert a ma lejáró mintegy 350 millió forintos másik hitelt sikerült meghosszabbítani. Így végül Medgyasszay várja a kormány válaszát, mit is tesz, hogy megmaradjon a ménesbirtok.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Sajnálják Medgyasszayt

Medgyasszay lett az első, akinek a kormány válaszol, Keller László személyében. A pénzügyi államtitkár sajnálja, hogy a KDNP-s honatya nem érti, hogy a remek konszolidáció a cél.

p07

 Fodor Gyurcsánnyal súg és búg

Míg bent hangosan folyt a szó, a folyosón ment a susmogás, mégpedig meglehetősen érdekes párok között. Egy zugban például Gyurcsány Ferenc hajlott össze Fodor Gáborral, aki épp most maradt alul a frakcióvezetői posztért folytatott csatában.

p05

 Gyurcsányra nincs szüksége az országnak

Navracsics Tibor szerint jelzésértékű, hogy a miniszterelnök néma maradt. A szoci frakció hurrogni kezdett, de a fideszes frakcióvezető nyugodtan konstatálta, hogy a kormánypárt ennyire virulens, és remélte, hogy amikor szavazni kell, akkor sem lesz másképp. Meg akkor sem, amikor Gyurcsány négy éves regnálásával kell szembenézni. Meg a hihetetlen gazdasági növekedéssel, ami 2003-ban még 4,8 százalék volt, most 0,8 százalék, jövőre meg jön a recesszió. (Ja, és 2008 első 10 hónapjában az államadósság napi 2,5 milliárd forinttal nőtt. És ez a válság egyébként akkor kezdődött, amikor kicsinálták a szocik és a szabad demokraták Medgyessyt.) Ha ez így megy tovább, akkor Navracsics szerint Magyarország kiírja magát az európai gazdasági statisztikákból. Navracsics annak ugyan örült, hogy Gyurcsány felismerte egyik nyilatkozatában, hogy a reformokhoz szüksége van az országra, de Navracsics szerint az országnak nincs Gyurcsányra.

p08

 Az SZDSZ megszavazza a költségvetést

Az SZDSZ parlamenti frakciója megerősítette korábbi döntését és igennel fog szavazni a költségvetés végszavazásán, mondta Kóka János frakcióvezető a párt frakcióülése után.(MTI)

 Előrébb hozták a költségvetés zárószavazását

A tervezett napirendhez képest előrébb hozta a jövő évi költségvetésről szóló szavazást az Országgyűlés, miután erre a szocialisták javaslatot tettek a házbizottság rendkívüli ülésén hétfőn. Így az eredetileg tervezett 32. napirendi pont helyett a kilencedik lesz a 2009-es büdzsé záróvitája és zárószavazása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából fél négykor-négykor tartja a Ház a jövő évi költségvetési törvényjavaslat záróvitáját, azután pedig a zárószavazást. (MTI)

 Hiller elárulta a szakmáját

Erdős Norbert megállapította, hogy a szocialisták sohasem szerették a kultúrát, és ez jól megállapítható a kulturális örökvédelmiségi szakszolgálat létrehozásán. Amelyik szervezet elvonta a megyei intézményektől az ásatás jogát és az arra szánt pénzt. Miközben a régészkedést továbbra is a múzeumok intézik, persze pénz nélkül. Ezért a fideszes honatya szerint Hiller István elárulta a szakmát.

 A beruházások a régészektől függnek

A kulturális örökségvédelmi szakszolgálat az év végére már kétmillió négyzetmétert fésült át, tehát eredményes szervezet, mondta Hiller István. Ráadásul az oktatási miniszter szerint a szervezetre igenis szükség van, hiszen egyre több a több megyén áthúzódó nagyberuházás (lásd: autópálya). Például, konkretizált a miniszter, a kecskeméti Mercedes-beruházás megvalósulási tempója azon múlik, hogy időben átfésülik-e a 380 ezer négyzetméteres terepet.

 Parasztoznak és tolvajoznak

A kérdés egyszerűen az, válaszolt Halász János Hillernek, hogy megint lopni akarnak-e, vagy a szakmának segíteni. Ettől fejre is állt a Tisztelt Ház, a fideszes politikust parasztnak minősítették, bravó viktoroztak, és hurrogtak a szocik. Aztán valamelyikük örömmel állapította meg, hogy sokan voltak, de nem elegen, ugyanis a parlament elfogadta Hiller válaszát.

 A nap felszólalása

Herbály Imre szocialista képviselő azzal a kérdéssel lepte meg az illetékes államtitkárt, hogy karácsony előtt biztonságban van-e a hasunk. Végre érdemi dolgokról szól a politika!

 Mégsem lehet bejegyeztetni az élettársi kapcsolatot

Az Alkotmánybíróság elmeszelte a tavaly elfogadott törvényt.

 A KDNP felborította a napirendet

A szavazások megkezdése előtt Rubovszky György KDNP-s képviselő rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte. A kereszténydemokrata indítványt, mely a bejegyzett élettársi kapcsolatokról ma délután az Alkotmánybíróság (Ab) visszautasította, ez pedig új napirend kidolgozását kívánja, mondta a honatya. A mai napirendi pontok között szerepelt az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosítása, Rubovszky szerint ezt nagymértékben érinti az Ab mai döntése. Előzőleg Répássy Róbert a Fidesz nevében kért időt, mondván nekik és a kereszténydemokratáknak még van egy kis megbeszélnivalójuk a szavazások megkezdése előtt.

 Módosult a napirend, folytatódik az ülés

A Házbizottság rendkívüli ülése után a frakciók úgy döntöttek, hogy lekerül az Országgyűlés hétfői napirendjéről az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat, mivel ezt érinti az Alkotmánybíróság (AB) által hétfőn megsemmisített bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény, mondta Szili Katalin házelnök. (FH)

 Elkezdtek szlovákozni

Nem mindig aggodalomra okot adó események árnyékolták a szlovák–magyar viszonyt, nosztalgiázott, Németh Zsolt, például főkonzulátus nyílt Kassán, megépült a Mária-Valéria híd. A mostani összeugrás oka, hogy a két ország kapcsolatából hiányzik a másik iránti tisztelet. A megoldás, mondta a fideszes politikus, az, hogy vissza kell menni az alapokhoz, azaz az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásához. Például nem fordulhat olyan elő, hogy a szlovákok bevetik a megfélemlítés eszközeként a szurkolóverést, no meg tagadják azt is, hogy a felvidéki magyaroknak joguk van kapcsolatot tartani az anyaországgal. Aztán Németh Zsolt üdvözölte, hogy a témában négypárti nyilatkozat született.

 Mesterházy rábólintott Némethre

Mesterházy Attila egyetértett az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartásával. A szocialista politikus nyomban arra is kérte a T. Házat, hogy fogadja el a nyilatkozattervezetet (pdf).

 Az SZDSZ-nek nem kell a politikai nyilatkozat

Az SZDSZ kilógott a sorból, ugyanis Eörsi Mátyás nem fényezte a nyilatkozatot, hanem rejtett veszélyeit próbálta felszínre hozni. A szabad demokrata politikus szerint például rossz az időzítés, hiszen Göncz Kinga külügyminiszter néhány órája még szlovák kollégájával tárgyalt, hogy milyen kompromisszumos megoldásokat lehetne találni a vitás ügyekben. "Nem vagyunk nyilatkozatkényszerben, ám ha a magyar országgyűlés most megint odanyilatkozik, akkor arra a szlovák T. Ház válaszol, és az egész purparlénak az lesz az eredménye, hogy a tankönyvtörvényben a szlovák pártokkal zöld ágra vergődő Magyar Koalíció Pártja megint egyedül marad", fogalmazta meg aggályait Eörsi. Akinek még egy baja volt, miszerint nonszensz, hogy a nyilatkozat az észlelhető radikalizmusért ugyanolyan mértékben teszi felelőssé a magyar és a szlovák kormányt.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló