rssNem ment át Sólyom jelöltje

 
Percről percre

2008. 12. 08., 11:02
Fontosabb részletek
 • Nem szavazta meg a parlament a Legfelsőbb Bíróság elnökének Havasiné Orbán Máriát.
 • Sólyom László jelöltje a szükséges 257 helyett csak 203 igen szavazatot kapott.
 • Csak az MSZP nem támogatta Havasiné megválasztását, képviselőik lelkiismeretük szerint szavaztak.
 • Sólyom csalódott, és lemunkáspártozta az MSZP-t. Később korrigált.
 • Az államfő újra Havasinét jelöli a posztra.

 Miről tárgyalnak ma?

Az Országgyűlés ma dönt a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről. Havasiné Orbán Mária megválasztásához a képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia, a szavazás titkos.

A képviselők ma szavaznak a 2009-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról is. Szintén ma döntenek az úgynevezett bankmentő csomaghoz benyújtott módosításokról, amelyek enyhítenék a szigorú jogosultsági feltételeket.

Az Országgyűlésben ma eldől az alkotmánybíróság által az év végével törvényen kívül helyezett közigazgatási hivatalok működését rendező törvényjavaslat sorsa is. Ha a javaslatot leszavazzák, az önkormányzatok törvényes működését felügyelő hivatalok döntései jogilag támadhatóvá válnak, ami közigazgatási káoszt eredményezhet. (MTI)

Fotók: Huszti István

 Se Fodor, se Kóka

Háromszor 9-9 (+1 tartózkodás) lett az eredmény az SZDSZ-frakcióban a vezetőválasztáson.

 Dávid Ibolya lemond a mentelmi jogáról

Az MDF elnökét Almássy Kornél jelentette fel rágalmazásért a megfigyelési ügyben.

 Orbán a legnépszerűbb politikus

A Fidesz elnöke ilyen előkelő pozícióban még egyszer sem szerepelt a Szonda Ipsos listáján.

 Sólyom jelöltjét akarja a Charta

A Magyar Demokratikus Charta azért alakult újjá, hogy fellépjen a magyar közéletben riasztóan terjedő kirekesztés, az egyre erősödő verbális és fizikai erőszak ellen. "Meggyőződésünk, hogy ezeknek a riasztó jelenségeknek történelmi, politikai és kulturális okai egyaránt vannak, és megfékezésükhöz mindenekelőtt a demokrácia mellett elkötelezett közéleti szereplők határozott fellépésére van szükség" - áll a Charta hétfői közleményében.

Ugyanakkor nem kétséges, hogy az igazságszolgáltatás évek óta tapasztalható zavarodottsága is meghatározó szerepet játszik e jelenségek felerősödésében. Ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás újra betöltse a társadalom számára nélkülözhetetlen orientáló szerepét, hogy újra tekintélye legyen a jogkövető polgárok szemében, a Legfelsőbb Bíróságnak az elmúlt évek aggasztó folyamatait megállítani és azokkal szembefordulni kész vezetőre van szüksége.

A Magyar Demokratikus Charta felhívja az Országgyűlés tagjait, hogy politikai rokonszenveiket félretéve, a köztársaság érdekét követve döntsenek, amikor a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről szavaznak.

 Az MSZP-n múlik

Az összes frakció támogatja Havasiné Orbán Máriát a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, egyedül az MSZP-frakció döntött úgy: képviselőik lelkiismeretük szerint szavazhatnak, azaz nincs kötelező szavazás, és ezen múlhat a jelölt megválasztása.

 Amikor még tisztelték az ellent

Antall Józsefről az ülés elején megállapították, hogy európai politikus volt a szó minőségi értelmében. Persze a rendszerváltás óta eltelt 19 év Szili Katalin szerint árnyalja a képet. Például a házelnök szerint itt vannak a máig valóra nem vált ígéretek, de itt van az is, hogy szemben a jelenlegi viszonyokkal, Antall József még elismerte politikai ellenfelei kvalitásait is.

 A rangszerző politikus

AZ MDF nevében Antall szellemét idéző Boross Péter sajnálattal konstatálta, hogy csak kiegészítheti Szili mondandóját. De a volt miniszterelnök azért azt megállapította, hogy Antallban megvolt a 19. századi nagy hazafiak bölcsessége, ami egy ország felemelkedéséhez szükségeltetik. Nem véletlen, hogy a III. köztársaság első miniszterelnöke elvette a doktrinerséget, és utálta a kocsmapolitikát. És nem törődött a népszerűséggel, hiszen pontosan tudta, hogy számos, a nép által nem szeretett intézkedésre kényszerül majd, de az ország java volt a fontos. Egyszóval vélekedett Boross, Antall rangszerző politikus volt (értsd: megemelte a politika presztízsét), így ma ott a helye a nemzeti pantheonban.

01

 Az SZDSZ új ügynökjavaslattal rukkolt ki

Fodor Gábor is a múltról beszélt napirend előtt, de nem az ismertről, hanem a megismerhetetlenről. Ugyanis az SZDSZ elnöke szerint 18 éve görgeti maga előtt a magyar demokrácia azt, hogy a múltat nem tudja tisztába tenni a nemzet, ugyanis a Kádár-korszak szolgálatának irattárairól még mindig nem került le teljesen a lakat. Pedig, mondta Fodor, számos embernek (például Göncz Árpád, Litván György) tartozik a politika, hogy végre az érintettek megtudhassák, mit tett velük, mit tudott róluk a diktatúra. Ám hiába állt fel a Kenedi-bizottság egy éve, a helyzet nem változik. Most az SZDSZ új javaslatot tesz, miszerint az 1990-es közokiratok kerüljenek köznyilvános irattárba, legyenek megismerhetők a neten, és a kormány tegye lehetővé, hogy a szolgálatokról szóló mágnesszallagon rögzített adatokat civil kontroll mellett dolgozzák fel.

02

 Cél itten az információs kárpótlás

A Fodornak válaszoló Szilvásy György szerint mindent megtesz a kormány, hogy végre lebonyolítsa az információs kárpótlást, nem véletlen, hogy a Fodor által hivatkozott Kenedi-bizottságot is a kormány hozta létre.

 Fodor nem örült

Fodor Gábor csalódottan rázta a fejét Szilvásy tömör és semmitmondó válasza után.

 A vér szava a T. Házban

Puskás Tivadar vérrel áztatta a házat, pontosabban a véradás fontosságáról beszélt, amivel egyébként Széll Kálmán 19. századi miniszterelnök is tisztában volt. A kereszténydemokrata honatya szavaiból egyébként kiderült, hogy évente Magyarországon 500 ezer egység vért használnak fel. A vérbeszerzésben és lecsapolásban pedig oroszlánrészt vállal a Vöröskereszt. A kormány nem reagált.

 Folyik az SZDSZ jószándékú szétverése

Török Gábor szerint semmi sem árt jobban a pártnak, mint a most kialakult helyzet.

 Embervadászat utasításra

Holnapután van az emberi jogok világnapja, emlékeztetett Balog Zoltán, és Magyarország ebben a témában nem húzhatja ki magát. Mert a kormányfő őszödi beszédének kiszivárogtatása után, mondta a fideszes honatya, rendőrök százai tiporták lábbal a jogszerűséget és a tüntetőket. E fölött, vélte Balog, ha a politika nem támogatta volna az akciót, és a miniszterelnök nem ír puncsoló blogbejegyzést az őt szakszerűen védő rendőrökről. És egyébként is, vont mérleget Balog, itten félteni kell az emberi méltóságot állami gyógyíntézetekben, tüntetéseken, kézigránátos merényeletekben. Az áldozatokat pedig meg kell védeni, akár romák, akár nem, akár gyerekek, akár nem, akár mentális betegek, akár nem. Aztán a képviselő könyvet is reklámozott, aminek a címe: Embervadászat utasításra.

07

 A kormány néma

A kormányt nem hozta ki a sodrából a tüntetésekkel példálózó Balog, békésen üldögél a patkóban.

 Zuschlag és a fél MSZP-elit

Révész Máriusz a napvilágra került hangfelvételek alapján arra jutott, hogy az MSZP-elit fele benne van a Zuschlag-ügyben. A fideszes képviselő által a sajtóban olvasott vallomások szerint szerint Gyurcsány sportminisztériumából megkapták a listát, hogy kit kell támogatni, a Képviselői Irodaházban államtitkárok tudtak a fiktív pályázatokról, csak az ügyészség akadályozta meg, hogy a rendőrség elsikálja az ügyet, stb. Ez, mondta Révész, már az egész magyar demokrácia ügye. A fideszes honatya azt firtatta, hogy a miniszterelnök elfogadja-e, hogy a titkosszolgálatok figyelmeztetik a gyanúsítottat, a belügyminiszter egyik munkatársa pedig lépéseket tesz Zuschlag érdekében.

 A zuschlagozó Révészt leszavazták

Juhász Gábor szerint az bizonyítja az igazságszolgáltatás remek működését, hogy Zuschlag ül, és a bíróság tárgyal. Aztán az igazságügyi tárca államtitkára figyelmezteti Révészt, hogy akiket ő itt most felsorolt, azokat tanúként hallgatták meg, nem gyanúsítottként. Úgyhogy Juhász szerint Révész ne keverje a dolgokat, és képviselőként ne ítélkezzen, hagyja ezt a bíróságra.

Révész nem fogadta el a választ, szerinte ha felmerül egy a belügy- és a titkosszolgálati minisztert érintő gyanú, akkor a két tárcavezetőnek kapásból le kell mondania. Az országgyűlés elfogadta a választ.

 Szili Katalin nem úr

Az ülést vezető Szili Katalint folyamatosan elnökurazzák a felszólaló képviselők. Most Pettkó Andrást kellett figyelmeztetni, hogy Szili Katalin nő.

 Nem esélyes Sólyom jelöltje

Parlamenti folyosói pletykák szerint az MSZP-frakció többsége nem fogja megszavazni Sólyom László jelöltjét. Nemsokára, kb. 4 körül kiderül.

 Kezdődik a szavazás

Megérkezett a parlamentbe Sólyom László államfő és jelöltje a Legfelsőbb Bíróság élére. Havasiné Orbán Máriának 257 igen szavazatra van szüksége a megválasztásához. Eredmény körülbelül háromnegyed óra múlva lehet.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 • A viskó
  Young, William P.: A viskóÁr: 2250 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 1913 Ft
 • Az elveszett jelkép
  Brown, Dan: Az elveszett jelképÁr: 3990 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3791 Ft
 • Eclipse - Napfogyatkozás
  Meyer, Stephenie: Eclipse - NapfogyatkozásÁr: 4999 Ft Internetes kedvezmény: 15% Internetes ár: 4250 Ft
 • Disney varázslat
  Válogatás: Disney varázslatÁr: 3490 Ft Internetes kedvezmény: 5% Internetes ár: 3316 Ft
 

C-travel ajánlatok

 • Mesés Dubai
  Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Utazás paradicsomi tájakra
  Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Disznótoros mulatozás
  Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló