rssHarc várható az SZDSZ-frakcióban

 
Percről percre

2008. 12. 01., 11:18

 Átmennek-e az adótörvények?

Az adó- és járuléktörvények, valamint a 2009-es költségvetést megalapozó jogszabályok módosításáról dönt ma az Országgyűlés. Az SZDSZ az adótörvényeket - a költségvetéssel ellentétben - nem támogatja, így a kisebbségben lévő MSZP-frakciónak valahogy meg kell oldania, hogy átmenjen a javaslat.

A személyi jövedelemadó törvény úgy változnának, hogy az adókedvezmény kulcsa évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék, de összesen évi 100 ezer forintot lehet ilyen címen leírni az adóból. Vagyoni típusú adó lesz a cégautó adója, amely 1600 köbcentiméter hengertérfogat alatt 7 ezer, afelett pedig 15 ezer forint évente.

A változások között szerepel, hogy a gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentes lesz az öröklött vagyonnak az a része, amelynek tiszta (terhekkel csökkentett) értéke nem több 20 millió forintnál. (MTI)

 Miniszteri esküvel kezdenek

Napirend előtt teszi le az esküt Molnár Csaba a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium új vezetője a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium eddigi államtitkára. Az új tárcavezető Szabó Pált váltja, aki október 6-án, a Monorierdőnél történt, négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt lemondott. (MTI)

Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Fodor Gábor indul az SZDSZ frakcióvezetői posztjáért

Fodor Gábor pártelnökként elindul az SZDSZ frakcióvezetői posztjáért. Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportját jelenleg Kóka János volt pártelnök vezeti, kettejük közt nem konfliktusmentes a viszony.

 Kóka is indul

Úgy tudjuk, Kóka János, jelenlegi frakcióvezető is indul a posztért, amire most Fodor Gábor is bejelentkezett.

 A kormánynak lesz segítsége

Az SZDSZ könnyen mondhatja, hogy nem támogatja az adótörvényeket, nem hozza nehéz helyzetbe ezzel a kormányt, az MDF ugyanis megszavazza a javaslatot. Mégpedig azért, mert belekerült az úgynevezett haláladó (örökösödési illeték) eltörlése, igaz, nem a teljes eltörlésről van szó.

 Kóka a verseny híve

Kóka János az Indexnek megerősítette, természetesen indul a frakcióvezetői posztért. Mint mondta, a verseny híve és áll a megmérettetés elé.

 Egy halál, egy karrier

Csöppet fegyelmezetlen ma a Tisztelt Ház, Szili Katalin vagy négyszer köszöntötte a képviselőket, mire elült a zajgás. Aztán csak elnémult a patkó, a 66 évesen elhunyt szocialista Varga Lajosra emlékeztek a honatyák. Az elmúlás szelleme aztán gyorsan tova, jöttek a technikai ügyek, konkrétan az infrastrukturális miniszter váltása, Sólyom László felmentette Szabó Pált, helyére kinevezte (szigorúan miniszterelnöki ajánlásra) Molnár Csabát. Őt Varju László váltja a gazdasági minisztérium államtitkári posztján. Az illetékes bizottságok nem kötöttek bele Molnárba, úgyhogy esküt tehetett.

 Molnár Csaba

A 33 éves, jogász végzettségű Molnár Csaba az MSZP Győr-Moson Sopron megyei elnöke, és a Magyar Progresszív Társaság Platform alelnöke. A szocialista politikus 2006 óta országgyűlési képviselő, idén februártól májusig az Új Tulajdonosi Program miniszterelnöki megbízottja volt. Május 20-tól a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkáraként tevékenykedett. (MTI)

 A szocik őspatkánya meg az ordas eszmék

Miután Molnár szignált, Mesterházy Attila ragadta magához a mikrofont, és napirend előtt azon morfondírozott, hogy tettesek vagyunk-e, vagy áldozatunk leszünk. Aztán meg arról, hogy őspatkány terjeszt kórt közöttünk. Az atavisztikus költői rágcsáló a meg nem gondolt gondolat szinonimájáról. Hogy mi köze ennek a témához, az nem volt teljesen világos elsőre, de aztán kiderült, hogy Mesterházy az Aranykéz utcai robbantástól a pécsi kézigránátig vezető utat járja végig, ami nem jöhetett volna létre, ha a kormányok és a társadalom időben lép.

02

De nem lépett, úgyhogy fél az átlagpolgár, néha etnikai alapon is. Mert ami itt van, citálta Mestreházy Horn Gyulát, minden csak nem közbiztonság. Ám, ígérte a képviselő, most jön a fordulat, a jövőben még hallgatással sem támogat a magyar ordas eszméket. No meg a frakcióvezető-helyettes szerint nem csak a hallgatással van gond, de a megítéléssel is, miszerint a nép (és néha az erőszakszervezetek) azt nézik, hogy ki az áldozat, és nem a bűnt magát.

 A vadászok is vadászhatnak etnikumot sértő bűnökre

Juhász Gábor államtitkár persze védi a mundér becsületét, és persze jogosan, ugyanis a rendőrség meglehetősen felpörgött a pécsi merénylet után. Az igazságügyi tárca szerint egyrészt külön nyomozócsoport kutakodik, bedurvul a veszélyeztetett környékeken igazoltatás (mármint ami az alaposságot illeti), sőt a rendőrség nem egyedül néz szembe a bűnnel, de bevonja a polgárőrséget, illetve még a vadászkamarákat is.

 Meghallgatták Sólyom jelöltjét

Szemléletváltást szorgalmazott az új főbírójelölt hétfői meghallgatásán, a parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén. A bírói hatalom szolgálat, amely csak"mérhetetlen felelősséggel" gyakorolható, hangsúlyozta Havasiné Orbán Mária.

A köztársasági elnök jelöltjéről nem szavazott az alkotmányügyi bizottság, de Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) jelezte, hogy a szabad demokraták képviselőcsoportja támogatja majd a jövő heti plenáris szavazáson. A többi frakció még nem alakította ki álláspontját.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének megválasztásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatása szükséges. (MTI)

 Fodor méltatta szerfelett demokaratikus döntésüket

Fodor Gábor az SZDSZ frakcióvezető-helyettese először is gratulált az RMDSZ szép választási eredményeihez, és egyúttal a román kormány leköszönő miniszterelnökét is méltatta egy kicsit.

A honatya emlékeztetett mindenkit, hogy páratlan cselekedetet hoztak meg a múlt héten, ellenzéki pártként ők bizony támogatták a költségvetést. Szavait erőteljes hurrogás kísérte. Fodor elismételte, amit múlt hétfőn is, tudniillik ezt bizony kötelességük volt meglépni, mégpedig az ország érdekében. "Az SZDSZ nem az ország, hanem a kormány ellenzéke" - mondta a szabad demokraták elnöke. Fodor Gyurcsánynak azt üzente, a jelenlegi helyzetben nem győzelmi jelentésekre van szükség, hanem szerénységre. Az elkövetkező időkben is szeretne a párt támogatni minden olyan értelmes kezdeményezést, melyek a reformok útján viszik tovább az országot. Egyúttal a Fidesz és a KDNP figyelmét is felhívta rá, ne vonuljanak ki az ülésteremből, inkább működjenek együtt.

05

 Veres hálálkodott

Veres János is köszönetnyilvánítással kezdte beszédét, ő mindazoknak hálálkodott, akik hozzájárultak, hogy legyen Magyarországnak költségvetése. A szembenállást jelentő korlátokat nagyon dicséretesen átlépték a politikusok a büdzsé elfogadásával, mondta a pénzügyminiszter. Szili Katalin félbeszakította a beszélőt, és egy kis türelmet kért tőle, feltehetően a nagy hangzavar miatt. A pénzügyminiszter mélységesen egyet értett Fodorral, szerinte sem szabad ellenzéke lenni az országnak, szigorúan csak a kormánynak. A válságkezelő út végigjárása az ország, a politikusok és a lakosság érdekében áll, fejezte be köszönetnyilvánítását Veres.

07

 Az MDF-nek erőt ad a románia választás eredménye

Csapody Miklós a Magyar Demokrata Fórum képviselője a román választásokról értekezett. Az ő szavait idézve: "Győzőtt a tulipán Erdélyben". A magyar nemzeti közösségek politikai képviseletének mindenképpen kormányzati szerephez kell jutni, ezt az RMDSZ a jelek szerint teljesíteni is fogja. Őszintén kell örülni az RMDSZ elért eredményeinek, közölte Csapody, persze nyilván nemcsak abból a prózai okból kifolyólag, hogy ők testvérpárt, hanem a romániai magyarok érdeke miatt. Az MDF azt kívánja, hogy Székelyföldön történjen előrelépés, minden romániai magyar számára jöjjön egy jobb idő. Az Európai Unióban oly sokat hangoztatott Régiók Európája valóban legyen azt, amit neve sugall.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

 KDNp: "Gyurkovics Tibor az irodalom öttusázója"

A KDNP részéről Latorcai János kapott szót. Világválság és belpolitikai küzdelmek közepette szót kell ejteni a két hete eltávozott "szellemóriásról", Gyurkovics Tiborról. A honatya szerint mind a média, mind a politika mélységesen hallgat róla, nem kapott elég teret, hogy méltón megemlékezhessünk róla. Gyurkovics szerinte az utolsók egyike volt, akit polihisztornak nevezhetünk. Sportolókhoz hasonlította tevékenységét a politikus, például, a "irodalom öttusázója". Latorcai irodalmi munkásgát részletezte, számos idézettel színesítve a nekrológot.

10

 Gyurcsány Veressel egyeztet

04

 "Nyugodjék békében"

Az elhangzottakra Hiller István miniszter reagált. Még két mondatot sem tudott elmondani Hiller, Szili Katalin már figyelmeztető csitítgatásba kezdett, a képviselők nem nagyon bírnak ma magukkal. Az oktatási és kulturális miniszter folytatta a Latorcai által elkezdetteket, és méltatta az elhunyt irodalmát. Szavait így zárta le, "nyugodjék békében".

 A Fidesz segítene a kormánynak, hogy újra béke legyen

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint hátborzongatóan közel kerültünk ahhoz a felismeréshez, hogy lehet, mindennapjaink biztonsága veszélyben van. A rendőrség nem erős, nem tudja teljes mértékben teljesíteni feladatát, és ennek részben az az oka, hogy a kormány nem ad elég pénzt a rendőröknek. Közben valaki bekiabált: "Kordonbontás!". 2000 rendőr égetően hiányzik a mai magyar valóságból, de ezen nincs is mit csodálkozni, hisz egy rendőr kezdő fizetése nettó 80 ezer forint, rótta meg a miniszterelnököt Navracsics. Az Országgyűlés elnökének ismét csilingelnie kellett, a honatya szavainak hatására zsibongás támadt a sorok között. A Fidesz nagylelkűen felajánlotta segítését a kormánynak, ők meg tudják oldani a problémákat, ha már a kormány nem képes rá. Abbahagyni nem nagyon akarta Navracsics, Szilinek többször is fel kellett szólítania erre.

12

 Juhász védte a rendőröket

A magyar rendőrség képes ellátni feladatait, nyugtatta meg a kedélyeket Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár. Ismerik az idevágó adatokat, tudják, hogy mekkora a létszámhiány, sőt azt is, hogy nem keresik halálra magukat, erre vonatkozóan már tettek is lépéseket, növelik a fizetéseket. A kormány úgy döntött, hogy a tiszthelyettesek budapesti lakáshoz jutását támogatni fogják. Túlórákkal együtt a fizetésük 110 ezer forint körül van, helyesbített Juhász, az iskolából kikerülő rendőrök pár hónap munka után általában feljebb léphetnek egy szintet a ranglétrán, ezzel összefüggésben természetesen a bérük is növekszik. Juhász elmondta, hogy formálódik egy rendészeti stratégia, melynek elfogadásában számít majd a Fidesz támogatására is.

03

 Szűcs Erika került ismét napirendre

Október 6-án Herényi Károly interpellációjára adott szociális és munkaügyi minisztériumi választ, sem a képviselő, sem a Ház nem fogadta el. Meg sem lepődik rajta senki, hogy megint Szűcs Erikával és a bizottsági jelentéssel kell foglalkozni.

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló